Avrupalı liderler Prag'daki silahlı saldırıyı kınadı

Avrupa ülkelerinin liderleri, saatler önce Çekya'nın başkenti Prag'da bir üniversite binasında gerçekleştirilen silahlı saldırıyı kınadı.
Mevlüt Peker
|
21 Aralık 2023, Perşembe - 22:22
Avrupalı liderler Prag'daki silahlı saldırıyı kınadı

Prag'daki Charles Üniversitesi'nde 15 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan trajik silahlı saldırının ardından Avrupa ülkeleri kınama ve taziye mesajlarını paylaştı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Çekya'daki silahlı saldırının ardından derin bir şok yaşadığını ifade etti. "Düşüncelerimiz kurbanların aileleri ve dostlarıyla birlikte. Çek dostlarımızın acılarını paylaşıyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada saldırının "Avrupa'nın kalbini vurduğunu" kaydetti. Baerbock, "Yas tutuyoruz. Düşüncelerimiz kurbanların tüm aileleri ve dostlarıyla birlikte. Başsağlığı diliyorum" dedi.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser de yaptığı yazılı açıklamada, bu zor zamanda Çekya ile dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Prag'da meydana gelen silahlı saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Macron açıklamasında kurbanlar, yaralılar, aileleri ve Çekya halkı ve yetkilileriyle dayanışma mesajı paylaştı.

İtalya

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Prag'da hayatını kaybedenlerin ailelerine, Çekya Başbakanı Petr Fiala'ya ve tüm Çekya halkına en derin taziyelerini iletti. "Her türlü şiddet, fanatizm ve terörizmi en güçlü şekilde kınadığımızı yineliyoruz. Avrupa, vatandaşlarının güvenliğini en üst düzeyde sağlamak için gerekli tüm araçları kullanmalıdır.

Malta

Malta Başbakanı Robert Abela Prag'da meydana gelen olaylardan derin üzüntü duyduğunu ifade etti, "Kurbanların ailelerine ve Çekya halkına en derin taziyelerimi sunuyorum" dedi.

Slovenya

Slovenya Cumhurbaşkanı Natasa Pirc Musar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Prag'daki saldırı haberi karşısında şok olduğunu ifade etti, "Bu kadar çok masum insanın hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyuyoruz. Noel, derin üzüntülerin değil, barışçıl etkinliklerin zamanı olmalıdır" dedi. Pirc Musar ayrıca Çek mevkidaşı Petr Pavel'e de derin taziyelerini iletti.

Slovenya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanlığı da Çekya'ya yönelik bir taziye mesajı yayınlayarak dayanışma içinde olduklarını teyit etti.

Hırvatistan

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Prag'daki saldırı haberinden duyduğu derin rahatsızlığı dile getirdi. Plenkovic, "Masum insanların hayatını kaybetmesi korkunç. Düşüncelerimiz sevdiklerini kaybedenlerin aileleri ve dostlarıyla birlikte. Çekya halkına ve Başbakan Petr Fiala'ya en derin taziyelerimi iletiyorum." dedi.

Bosna Hersek

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic, Çek Cumhurbaşkanı Pavel'e bir taziye mesajı gönderdi: "Prag'da meydana gelen trajik olay karşısında şaşkınlık ve endişe içerisindeyim. Saldırıyı kınıyorum. Bosna Hersek halkı, Cumhurbaşkanlığı ve şahsım adına en derin taziyelerimi sunuyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum."

Kosova

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani sosyal medya üzerinden bir mesaj paylaştı: "Düşüncelerimiz kurbanların aileleri ve bugün Prag'da meydana gelen korkunç toplu katliamdan etkilenen herkesle birlikte." Osmani, Kosova'nın Prag sakinleri ve Çek müttefikleriyle dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis de yayınladığı mesajda "Prag'daki menfur saldırıdan" duyduğu şoku dile getirerek Yunan halkı adına kurbanların ailelerine ve sevdiklerine en derin taziyelerini iletti ve yaralılara acil şifalar diledi.

http://ankaramasasi.com/haber/2115820/avrupali-liderler-pragdaki-silahli-saldiriyi-kinadi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.