Avrupalı vekillerden hükümetlere “Soykırım” çağrıları

İspanya'da Podemos partisinin lideri, hükümete İsrail'in "soykırım" suçundan yargılanmasına destek çağrısı yaptı. Önceki gün de İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisinin eski lideri aynı çağrıda bulunmuştu.
Kaynak: AA
|
09 Ocak 2024, Salı - 19:04
Avrupalı vekillerden hükümetlere “Soykırım” çağrıları

İspanya'da azınlıktaki sol koalisyonu destekleyen Podemos partisi, hukukçularla birlikte İsrail'in "soykırım" suçundan yargılanması için hükümete baskı yapıyor. Podemos lideri Ione Belarra, Parlamento'da düzenlediği basın toplantısında Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares'e bir mektup göndererek Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım davası açma girişimine destek çağrısında bulunduklarını açıkladı.

BELARRA'NIN ULUSLARARASI SORUMLULUĞA İLİŞKİN AÇIKLAMASI

Belarra, İspanya'nın Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin imzacısı olarak üstlendiği rolün altını çizerek İspanya'nın Güney Afrika'nın hamlesini desteklemesi gerektiğini vurguladı. Belarra, "İspanya'nın Güney Afrika'nın girişimini destekleyerek sorumluluğunu yerine getirmesi esastır" dedi. Belarra ayrıca İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarının yıkıcı sonuçlarına da değinerek, aralarında çocukların da bulunduğu 22.000'den fazla kişinin öldüğünü ve yaklaşık 55.000 kişinin yaralandığını belirtti.

GAZZE'NİN FECİ DURUMU İÇİN HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI

Podemos lideri, nüfusun yaklaşık %90'ının yerinden edildiği ve insanların açlık ve susuzluk içinde yaşam mücadelesi verdiği Gazze'deki vahim ve sürdürülemez durumun altını çizdi. Belarra, Bakan Albares'e gönderdiği mektupta "Uluslararası toplum acilen harekete geçmelidir" çağrısında bulundu.

HUKUK CAMİASININ ORTAK AÇIKLAMASI

Aralarında yargıç, avukat ve akademisyenlerin de bulunduğu yaklaşık 250 İspanyol hukuk uzmanı ortak bir açıklama yaparak İspanyol hükümetini Güney Afrika'nın İsrail'i Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım suçundan yargılama girişimini desteklemeye çağırdı. Açıklamada Malezya ve Bolivya'nın Güney Afrika'nın İsrail'e karşı 29 Aralık'ta yaptığı başvuruyu desteklediğine dikkat çekildi.

JEREMY CORBYN'DEN İNGİLTERE HÜKÜMETİNE DESTEK ÇAĞRISI

İngiltere İşçi Partisi eski lideri Jeremy Corbyn de, İngiliz Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, İngiltere hükümetini Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasını desteklemeye çağırdı. Corbyn, Filistinlilerin 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırıları altında çektiği acılara dikkat çekti ve hükümetin hareketsizliğini sorguladı. "Hükümet bu olayları canlı olarak izlerken, dünyanın bu duruma duyduğu öfkeyi anlamıyor mu?" diye soran Corbyn, İngiltere'nin Güney Afrika'nın yasal işlemlerini desteklemesini savundu.

http://ankaramasasi.com/haber/2119146/avrupali-vekillerden-hukumetlere-soykirim-cagrilari
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.