Bill Duke kimdir?

Amerikalı aktör ve film yönetmeni Av filminde yer almış olan Bill Duke kimdir?
Suat Mutlu
|
03 Şubat 2024, Cumartesi - 15:34
Bill Duke kimdir?

William Henry Duke Jr., 26 Şubat 1943 tarihinde doğmuş Amerikalı bir aktör ve film yönetmenidir. Fiziksel olarak etkileyici bir görünüme sahip olan Duke, genellikle aksiyon ve suç dramaları türlerinde, genellikle yasa kolluk kuvvetleriyle ilişkilendirilen karakterler olarak çalışmaktadır. 

Erken Yaşam ve Eğitim

Duke, Poughkeepsie, New York'ta Ethel Louise (kızlık soyadı Douglas) ve William Henry Duke Sr.'ın oğlu olarak doğdu. Franklin D. Roosevelt Lisesi'ne devam etti ve daha sonra yaratıcı yazı ve sahne sanatları alanlarındaki ilk eğitimini Poughkeepsie'deki Dutchess Community College'da aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'nde tıp okumak amacıyla akademik bir burs kazandı, ancak bu planı terk edip İngilizce Eğitimi'ne ve dans ile dramaya yöneldi.

Mezun olduktan sonra New York Üniversitesi Tisch Sanatlar Okulu'nda eğitimine devam etti. Aktörlük işleri bulamayınca AFI Conservatory'de film yapımını öğrenmek üzere kaydoldu.

Kariyer Film Rolleri

1.94 boyundaki Duke, Car Wash (1976) filmi ile geniş kitlelere tanıdık bir yüz oldu. American Gigolo (1980) gibi filmlerde çeşitli rollerle repertuarını genişletti. Aksiyon filmi türü popülerleştikçe Duke, Arnold Schwarzenegger ile Commando filminde küçük bir rolde yer aldı. Ardından, Schwarzenegger, Carl Weathers ve Jesse Ventura ile birlikte scifi aksiyon gerilimi Predator'da yer aldı ve 1988 yapımı Carl Weathers filmi Action Jackson'da bir polis şefi olarak rol aldı. Duke, The Limey (1999) filminde DEA görevlisi olarak, Steven Seagal ile Exit Wounds filminde polis şefi olarak göründü.

Menace II Society (1993) filminde, ana karakteri bir sorgulama sırasında kandıran bir polis soruşturmacısı olarak rol aldı. Duke, Mel Gibson ile iki filmde – Bird on a Wire  ve Payback – birer suçlu yasa kolluk kuvveti görevlisi olarak yer aldı. Duke, X-Men: The Last Stand filminde Trask olarak, National Security filminde Washington olarak, Get Rich or Die Tryin' filminde Levar olarak, Bad Country filminde Nokes olarak ve Mandy filminde Caruthers olarak göründü.

Yönetmenlik Kariyeri

1980'lerin başında Duke, AFI Conservatory'deki bir sekreterlik hatası sonucu Knots Landing dizisinde yönetmenlik işini kazandı. Yapımcılar Duke'un çalışmalarından memnun kaldı ve onu tuttular, nihayetinde şovun 10 bölümünü yönetti. Duke'u dört siyah televizyon yönetmeninden biri yapan bu durum, onu bir televizyon yönetmeni olarak tanıyan ilklerden biri yaptı. Daha sonra Dallas ve Falcon Crest gibi dizilerin bölümlerini yönetti.

Ardından, Hill Street Blues, Miami Vice ve Starman gibi aksiyon ve polisiye dizileri izledi. 1984 yılında Duke, The Killing Floor adlı TV filmi yönetti. 1990'larda suç dramaları A Rage in Harlem (1991), Deep Cover (1992) ve Hoodlum (1997) filmlerini yönetti. Ayrıca The Cemetery Club (1993) ve Whoopi Goldberg'in başrolünde olduğu komedi devam filmi Sister Act 2: Back in the Habit (1993) filmlerini yönetti.

Duke, 1976'da Kojak dizisinin "Bad Dude" bölümünde Sylk olarak göründü ve Lost dizisinin üçüncü sezonundaki "Every Man for Himself" bölümünde hapishane müdürü olarak konuk oyuncu olarak yer aldı.

Duke, Palmerstown, U.S.A. adlı kısa ömürlü TV dizisinde başrol oynadı. Dizi eleştirmenlerden övgü almasına rağmen, sadece 1980–81 televizyon sezonunda 17 bölüm sürdü. 2004 yılında Duke, Battlestar Galactica'nın yeniden yapımında "Black Market" adlı ikinci sezon bölümünde yer aldı. Duke, 2018'de The CW'nin süper kahraman draması Black Lightning'ın ikinci sezonuna Ajan Percy Odell olarak katıldı.

Diğer Çalışmaları Duke, Amerikan Film Enstitüsü'nün mütevelli heyeti üyesi olarak görev yaptı, Kaliforniya Film Komisyonu kurulunun bir üyesi olarak atanarak Governor Schwarzenegger tarafından görevlendirildi, Washington, D.C.'deki Howard Üniversitesi Radyo Televizyon ve Film Bölümü'nde Time Warner Profesörlük Koltuğu'na sahip oldu ve Başkan Bill Clinton tarafından atanarak Ulusal Beşeri Bilimler Konseyi üyeliğinde bulundu.

2011 yılında Duke, NAACP Ödülü'ne aday gösterilen Dark Girls belgeselini yönetti ve 2015 yapımı Light Girls belgeselini çekti. Duke aynı zamanda Duke Media Foundation'ın kurucusu ve sahibidir; bu vakıf, gençleri film, video ve televizyon üretiminin tüm yönlerine hazırlamaya yardımcı olmaktadır. 

Kişisel Hayat

Duke, Shelia P. Moses ile evlidir. 2018 itibarıyla Los Angeles'ta yaşamaktadır ve Phi Beta Sigma kardeşliğinin fahri bir üyesidir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2123255/bill-duke-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.