Murathan Mungan kimdir?

Yazar, oyun yazarı ve şair olan Murathan Mungan kimdir?
Canan Salman
|
28 Mart 2024, Perşembe - 14:26
Murathan Mungan kimdir?

Türk yazar, oyun yazarı ve şair Murathan Mungan, 21 Nisan 1955 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Mardinli bir ailenin çocuğu olan Mungan'ın babası avukat İsmail Mungan, annesi ise Habibe Mungan'dır. İlköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimini Mardin'de tamamlayan Mungan, bu dönemde Mardin'in kültürel zenginliği ve insan dokusunu yakından tanımış ve eserlerinde sıklıkla bu çevreyi konu edinmiştir.

Ankara'ya yerleşerek üniversite eğitimine başlayan Mungan, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nden mezun olmuştur. Ardından Ankara Devlet Tiyatroları'nda altı yıl, İstanbul Şehir Tiyatroları'nda ise üç yıl dramaturg olarak çalışmıştır.

1975 yılında gazete ve dergilerde yazmaya başlayan Mungan, edebiyat hayatı boyunca şiir, öykü, roman, deneme, tiyatro oyunu, sinema yazısı, senaryo, masal ve şarkı sözü gibi farklı türlerde eserler vermiştir.

İlk kitabı olan "Mahmut ile Yezida" (1980), Türkiye İş Bankası'nın düzenlediği yarışmada ikincilik ödülü almıştır. Ardından "Bir Garip Orhan Veli" adlı oyunuyla da dikkatleri üzerine çekmiştir. Şiir alanında da başarılı eserler veren Mungan, Metal (1994) adlı kitabındaki şiirleriyle geniş okuyucu kitlesine ulaşmıştır.

Edebiyat kariyerindeki başarıları arasında Mehmet Baydın ile birlikte Ankara Sanat Kurumu tarafından en iyi oyun yazarı seçilmesi, Haldun Taner Öykü Ödülü'nü kazanması ve çeşitli ulusal ve uluslararası ödüller bulunmaktadır.

Murathan Mungan, Türk edebiyatında eşcinsel temaları işleyen önemli yazarlardan biri olarak da bilinmektedir. İstanbul'da yaşayan ve serbest yazarlık yapmaya devam eden Mungan'ın eserleri çeşitli dillerde çevrilerek uluslararası platformlarda da okuyucularıyla buluşmaktadır.

http://ankaramasasi.com/haber/2131333/murathan-mungan-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.