IMF: Türkiye'deki şoklar gelişmiş ülkeleri vuruyor

IMF'nin son raporuna göre, G20 içindeki gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan iç sarsıntılar, özellikle Çin'deki ekonomik şoklar nedeniyle dünya genelindeki büyümeyi giderek daha fazla etkiliyor. Raporda, Türkiye gibi ülkelerin ekonomik sarsıntılarının gelişmiş ekonomilere olan etkisi yüzde 4 olarak belirtilirken, Çin'den kaynaklanan şokların gelişmiş ülkeler üzerindeki etkisinin üç kat arttığı vurgulanıyor.
Afife Kaya
|
09 Nisan 2024, Salı - 22:25
IMF: Türkiye'deki şoklar gelişmiş ülkeleri vuruyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan son rapor, Türkiye'nin de içinde bulunduğu G20 gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan iç ekonomik sarsıntıların dünya genelinde büyümeyi giderek daha fazla etkilediğini gösteriyor. IMF'nin "Dünya Ekonomik Görünümü" raporunun bir bölümünde, özellikle son yıllarda Çin başta olmak üzere G20 içindeki gelişmekte olan piyasalardaki iç sarsıntıların, gelişmiş ekonomileri derinden etkilediği belirtildi.

Raporda, Çin'deki ekonomik sarsıntıların, gelişmekte olan ülkelerin üretimini yüzde 10, gelişmiş ülkelerin üretimini ise yüzde 5 oranında etkilediği vurgulanıyor. Aynı şekilde, Türkiye gibi G20 içindeki gelişmekte olan piyasalardaki ekonomik şokların da gelişmiş ekonomiler üzerinde yüzde 4'lük bir etkisi olduğuna dikkat çekiliyor.

Şokların yayılma riski artıyor

Raporda ayrıca, son yıllarda Çin'de yaşanan ekonomik sıkıntıların gelişmiş ülkeler üzerindeki etkisinin üç kat arttığına dikkat çekiliyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu G20 içindeki gelişmekte olan ekonomilerin küresel GSYİH'daki toplam paylarının iki katından fazla artış gösterdiği belirtilen raporda, bu durumun özellikle Çin'den kaynaklanan şokların yayılma riskini artırdığı vurgulanıyor.

http://ankaramasasi.com/haber/2133195/imf-turkiyedeki-soklar-gelismis-ulkeleri-vuruyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.