Küresel piyasalarda pozitif başlangıç

Küresel piyasalar, hafta sonu İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ardından bölgedeki gerilimin azaldığına dair beklentilerin artmasıyla haftaya pozitif bir seyirle başlarken yatırımcılar yoğun veri gündemini de yakından izleyecek.
Ersin Küçükbarak
|
15 Nisan 2024, Pazartesi - 09:53
Küresel piyasalarda pozitif başlangıç


Küresel piyasalar, hafta sonu İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ardından bölgedeki gerilimin azaldığına dair beklentilerin artmasıyla haftaya pozitif bir seyirle başladı. 

Orta Doğu Gerilimi Azaldı, Kripto Paralar yönünü yukarı çevirdi

Yatırımcılar yoğun veri gündemine odaklanırken, kripto para piyasaları da İran'ın misilleme saldırılarının sona ermesiyle rahatladı. Bitcoin, hafta sonu yüzde 10'dan fazla değer kaybettikten sonra bugün yüzde 2,5 yükselerek 65 bin 450 dolara çıktı.

ABD Bankaları Karışık Sonuçlar Açıkladı

ABD'de finansal kuruluşlar ilk çeyrek bilançolarını açıkladı. JPMorgan Chase, net karını yüzde 9 artırırken, Citigroup ve Wells Fargo'nun karları sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 7 düştü. JPMorgan Chase hisseleri beklentileri karşılayamayan faiz geliri nedeniyle düşerken, Citigroup ve Wells Fargo hisseleri de sınırlı düşüşler yaşadı.

Fed Yetkilileri Faiz Politikası Hakkında Görüşlerini Paylaştı

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, enflasyon ve işgücü piyasası gibi konularda görüşlerini paylaşmaya devam etti. Boston Fed Başkanı Susan Collins, yakın zamanda faiz indirimi beklemediğini ifade ederken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee petrol ve gaz fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Kansas Fed Başkanı Jeff Schmid ise güçlü istihdam piyasası nedeniyle faiz indirimlerine karşı olduğunu belirtti.

Para Piyasaları Fed'in Adımlarını Bekliyor

Para piyasalarında yatırımcılar, Fed'in mayısta faiz oranlarını sabit bırakıp bırakmayacağını ve ilk faiz indiriminin ne zaman yapılacağını merak ediyor. Piyasa katılımcıları, haziranda faiz indirimine başlama ihtimalini yüzde 22, temmuzda ise yüzde 51 olarak fiyatlıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise cuma günü geriledikten sonra bugün yeniden yükselişe geçti.

Altın Fiyatları Geriledi, Dolar Endeksi Yükselmeye Devam Ediyor

Altın fiyatları, geçen hafta rekor kırdıktan sonra gerilemeye başladı. Ons altının fiyatı bugün yüzde 0,5 düşüşle 2 bin 356 dolardan işlem görüyor. Dolar endeksi ise yükselişini sürdürerek 106 seviyesine yaklaştı.

Petrol Fiyatları Orta Doğu Gerilimiyle Dalgalandı

Orta Doğu'daki tansiyonun azalmasıyla petrol fiyatları da geriledi. Brent petrolün varil fiyatı bugün yüzde 0,1 düşüşle 89,6 dolardan işlem görüyor.

ABD Borsaları Haftayı Kayıpla Kapattı, Avrupa Borsalarında Karışık Seyir

ABD borsaları, cuma günü enflasyon endişeleriyle geriledi. Nasdaq endeksi yüzde 1,62, S&P 500 endeksi yüzde 1,46 ve Dow Jones endeksi ise yüzde 1,24 düştü. Avrupa borsalarında ise geçen hafta son işlem gününde karışık seyir hakimdi. İngiltere'de FTSE 100 ve İtalya'da MIB 30 endeksleri artarken, Almanya'da DAX 40 ve Fransa'da CAC 40 endeksleri geriledi.

Asya Borsaları Negatif Seyir Gösterdi, BIST 100 Rekor Kırdı

Asya borsalarında Çin hariç negatif bir seyir hakimdi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 düştü. Çin'de ise Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 yükseldi. Türkiye'de ise BIST 100 endeksi, salı günü yüzde 0,59 değer kazancıyla 9.814,19 puanla tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirerek rekor kırdı.

Bu hafta yatırımcılar, yaklaşan veri bombardımanına odaklanacak. Özellikle Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) gelecek adımlarını sinyalleyebilecek enflasyon verileri yakından takip edilecek.

Avrupa Enflasyonu ECB'nin Faiz Politikasını Belirleyebilir

Euro Bölgesi'nde açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri, bölgede yüksek seyreden enflasyonun devam edip etmediğini ortaya koyacak. Eğer enflasyon verileri beklentileri aşarsa, ECB'nin haziran ayında faiz artırım döngüsüne başlayabileceğine dair endişeler artabilir. Para piyasaları şu anda ECB'nin ilk faiz artırımını haziranda yapma ihtimalini yüzde 92 olarak fiyatlıyor.

İngiltere'de de Enflasyon Karar Verici Konumda

İngiltere'de de enflasyon verileri yakından takip edilecek. Yüksek enflasyon nedeniyle zor durumda kalan BoE, faiz artırımları yapmak zorunda kalabilecek. Ancak güçlü bir faiz artırımı, İngiltere ekonomisini olumsuz etkileyebileceğinden BoE yetkilileri temkinli davranabilir. Piyasa katılımcıları, BoE'nin faiz indirimine başlama ihtimalini yüzde 47 olarak öngörüyor.

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi Merak Ediliyor

Türkiye'de ise yatırımcıların gözü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketine çevrilecek. Anket sonuçları, piyasa oyuncularının enflasyon ve kur beklentilerini ortaya koyacağı için önemli görülüyor. Salı günü gerçekleşen Borsa İstanbul'daki rekor kırımlı kapanışın ardından, bu hafta yatırımcı iştahının ne yönde olacağı da merak konusu.

Ödemeler Dengesi Verileri Takip Edilecek

Ayrıca bu hafta, Türkiye'nin dış ticaret açığını yansıtan ödemeler dengesi verileri de takip edilecek. 

BIST 100 endeksinde 9.900 ve 10.000 seviyelerinin direnç, 9.800 ve 9.700 puan destek konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Türkiye şubat ayı işsizlik oranı

11.00 Türkiye mart ayı bütçe dengesi

12.00 Euro Bölgesi şubat ayı sanayi üretimi

15.30 ABD mart ayı perakende satışlar

15.30 ABD nisan ayı New York Fed imalat sanayi endeksi

http://ankaramasasi.com/haber/2133726/kuresel-piyasalarda-pozitif-baslangic
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.