Sanchez İstifa Edecek mi?

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in, eşi hakkında "iş dünyasına etki yaptığı ve yolsuzluğa karıştığı" iddialarından dolayı istifa edip etmemeyi düşünme kararanın "siyasi bir taktik" olduğu düşünülüyor.
Kaynak: AA
|
25 Nisan 2024, Perşembe - 23:04
Sanchez İstifa Edecek mi?

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in, eşi hakkında yöneltilen "iş dünyasına etki yaptığı ve yolsuzluğa karıştığı" iddialarıyla ilgili istifa düşüncesinin, siyasi bir manevra olarak değerlendirildiği belirtiliyor. Ülkede "sürpriz bir siyasi deprem" olarak nitelendirilen Başbakan Sanchez'in istifayı düşünme açıklaması, ülkenin ana gündem maddesi haline geldi.

Basındaki yorumlarda, Sanchez ve yakın çevresinin uzun süredir bazı basın organları tarafından hedef alındığı, ancak Başbakanın olası istifasının siyasi bir strateji olduğu öne sürüldü.

Krizden güçlenmiş şekilde mi çıkacak?

Sanchez'in 29 Nisan'da yapacağı basın toplantısında, meclisten bir kez daha güvenoyu isteme yoluna gideceği ve azınlık hükümetine dışarıdan destek veren ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partilerin bir kez daha desteğini alarak, muhalefetteki sağ ve aşırı sağ partilerin suçlamalarını çürüterek güçlenmiş bir şekilde krizden çıkmayı planladığı yorumları yapıldı.

Katalonya'da 12 Mayıs'ta yapılacak yerel parlamento seçimleri öncesinde Sanchez'in bu siyasi hamlesinin partisine oy kazandırabileceği de ileri sürülüyor.

Sanchez'in, muhalefetteki sağ partilerin sıkça kullandığı "hükümetin meşru olmadığı" ve "Sanchez'e oy verenler ETA teröristi Txapote'ye oy kullanmış olur" gibi suçlamaları siyaset dilinden çıkarmayı hedeflediği belirtiliyor.

Bu arada, koalisyon hükümetinin bakanları ve Sanchez'in lideri olduğu Sosyalist İşçi Partisi'nin üst düzey yöneticileri, Başbakan'a destek mesajları göndererek görevde kalmasını istediklerini açıkladı.

Muhalefetteki sağ partiler ise Sanchez'i hedef almaya devam ediyor. Ana muhalefetteki Halk Partisi'nin lideri Alberto Nunez Feijoo, Sanchez'i "ciddiyetsizlikle ve mağduru oynamakla" suçlarken, aşırı sağcı Vox'tan gelen açıklamalarda ise Sanchez'in hemen istifa etmesi gerektiği savunuluyor.

Başbakan Sanchez'in kararının "tamamen bireysel olduğu ve istifanın beklenmediği" vurgulanırken, hükümet kaynaklarından yapılan açıklamada, Sanchez'e yönelik yürütülen kampanyanın demokrasiye zarar verdiği belirtildi.

Öte yandan, Sanchez'in eşi Begona Gomez'e yönelik suçlamaları yapan aşırı sağcı "Temiz Eller" sendikasının Genel Sekreteri Miguel Bernard, bu iddiaları sadece basındaki bilgilere dayanarak ortaya attığını belirtti. Savcılık da, Başbakan Sanchez'in eşi hakkında açılan soruşturmanın kapatılmasını istedi, çünkü suç unsuru teşkil eden herhangi bir delil bulunamadı.

Başbakan Sanchez'in, kamuoyunun karşısına çıkarak kararını açıklayacağı 29 Nisan'daki basın toplantısında, siyasi ortamda beklendiği gibi meclisten tekrar güvenoyu istemesi veya istifa etmesi durumunda mevcut hükümetin görevine devam etmesi veya erken genel seçime gidilmesi bekleniyor. Başbakanın istifası halinde, Senato'da görüşülen ve mayıs ayı sonunda yasalaşması beklenen ayrılıkçı Katalan siyasetçilere af getirilmesiyle ilgili tasarının kabul edilmemesi bekleniyor.

http://ankaramasasi.com/haber/2135467/sanchez-istifa-edecek-mi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.