Küresel piyasalar İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararına odaklandı

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl faiz indirimlerine başlayacağına dair beklentilerle hareketlenirken, Çin Merkez Bankası'nın kredi faiz oranlarını sabit tutmasıyla karışık bir seyir izliyor. Bugün yatırımcıların odağında ise İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararı var.
AA
|
20 Haziran 2024, Perşembe - 09:25
Küresel piyasalar İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE)  faiz kararına odaklandı

ABD'de açıklanan ekonomik veriler, Fed'in bu yıl faiz indirimine gitme ihtimalini artırırken, Fed yetkililerinin geleceğe yönelik açıklamaları, bankanın atacağı adımlar hakkında daha fazla ipucu arayışını sürdürüyor. Veriler, tüketici harcamalarındaki yavaşlama ve enflasyon baskılarının hafiflemesi ile işsizliğin artması üzerine Fed'in faiz indirimi beklentilerini kuvvetlendirdi.

Analistler, faiz indiriminin zamanlaması ve kapsamının, önümüzdeki dönemde açıklanacak ekonomik verilere bağlı olacağını belirtiyor. ABD piyasalarının resmi tatil nedeniyle kapalı olduğu çarşamba günü, vadeli endeksler yükselişini sürdürdü. Bu yükselişte, 3 trilyon doları aşarak dünyanın en değerli şirketi olan yapay zeka devi Nvidia'nın hisselerindeki artış etkili oldu.

Ancak analistler, teknoloji hisselerindeki bu yükselişin ne kadar süreceğine dair piyasada soru işaretlerinin bulunduğunu ifade ediyor. Bu gelişmelerle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 4 baz puan artarak yüzde 4,25 seviyelerinde seyrediyor. Altının ons fiyatı ise yüzde 0,5 artışla 2.339 dolar, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,1 düşüşle 84,5 dolar seviyesinde bulunuyor.

ABD'de dün piyasalar, köleliğin sona erdiği gün olan Juneteenth (19 Haziran) nedeniyle kapalıydı. Endeks vadeli kontratları ise yeni güne yükselişle başladı. Avrupa pay piyasaları, İngiltere hariç, seçim belirsizliklerinin etkisiyle negatif seyrederken, yatırımcılar BoE'nin faiz kararına odaklandı.

İngiltere'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayıs ayında aylık yüzde 0,3 artışla tahminlerin altında kalırken, yıllık enflasyon yüzde 2 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Bu gelişmeyle yıllık enflasyon son üç yılın en düşük seviyesine ulaştı ve Temmuz 2021'den beri ilk kez BoE'nin resmi enflasyon hedefiyle aynı seviyede kaydedildi.

BoE'nin bugünkü toplantısında politika faizini sabit tutması bekleniyor. Analistler, açıklanan enflasyon verisinin ardından BoE'nin ağustos veya eylül ayında faiz indirimine gidebileceğine dair beklentilerin arttığını, ancak hizmet enflasyonunun hala yüksek seviyelerde olduğuna dikkat çekiyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Fransa ve İtalya gibi ülkelerin yüksek bütçe açıkları nedeniyle disiplin süreci başlatılacağı uyarısında bulundu. Ayrıca AB Komisyonu, 2025 yılı bütçesinin 199,7 milyar avro olmasını teklif etti. Dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,35, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,77 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,29 gerilerken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,17 artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya pay piyasaları ise Çin'in gösterge borç verme faiz oranlarını sabit tutmasının ardından negatif seyrediyor. Çin Merkez Bankası, 1 yıllık kredi faiz oranını yüzde 3,45, 5 yıllık kredi faiz oranını ise yüzde 3,95'te sabit bıraktı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 gerilerken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,5 yükseldi.

Yurt içinde ise cuma günü Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,76 değer kazanarak 10.471,32 puandan tamamladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yıl sonu artış beklentisi yüzde 43,52 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışındaki yatırımcı toplantılarını İngiltere'nin başkenti Londra'da sürdürüyor. Şimşek, yüzlerce yatırımcıyla bir araya gelerek, Türkiye ekonomisine dair önemli görüşmeler gerçekleştiriyor.

Dolar/TL kuru, dün yatay seyir izleyerek 32,5284 seviyesinden kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasada yüzde 0,2 artışla 32,5770 seviyesinden işlem görüyor.

BIST 100 endeksinde 10.600 ve 10.700 seviyeleri direnç, 10.400 ve 10.300 puan destek konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Türkiye, haziran ayı Tüketici Güven Endeksi

11.00 Türkiye, mayıs ayı bütçe dengesi

14.00 İngiltere, haziran ayı İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı

15.30 ABD, 1 çeyrek cari işlemler dengesi

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

15.30 ABD, mayıs ayı konut başlangıçları

15.30 ABD, mayıs ayı inşaat izinleri

17.00 Avro Bölgesi, haziran ayı tüketici güven endeksi

http://www.ankaramasasi.com/haber/2143815/kuresel-piyasalar-ingiltere-merkez-bankasinin-boe-faiz-kararina-odaklandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.