Sigara ve alkole zam yağmuru!

1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giren yüzde 38'lik elektrik zammının ardından Türkiye'de sigara ve alkollü içkiler de dahil olmak üzere birçok temel tüketim ürününe yeni zamlar geliyor. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışlarıyla birlikte, en ucuz sigara fiyatının 66 liraya, yüksek alkollü içkilerin litre başına vergi tutarlarının ise belirgin şekilde artması bekleniyor.
Afife Kaya
|
02 Temmuz 2024, Salı - 20:15
Sigara ve alkole zam yağmuru!

1 Temmuz itibarıyla elektrik fiyatlarına yansıyan yüzde 38'lik zamın ardından Türkiye'de birçok temel tüketim ürününe yeni zamlar geliyor. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışları, sigara ve alkollü içkilerde büyük fiyat artışlarına neden olacak.

TÜİK'in açıklayacağı haziran enflasyon verilerinin ardından belirlenecek yeni zamlarla birlikte, en ucuz sigara fiyatı 66 liraya yükselecek. ÖTV zammının etkisiyle sigara vergi eşiği 50 liradan 60 liraya çıkacak, bu da en düşük sigara fiyatının 66 liraya çıkmasına neden olacak.

Yüksek alkollü içkilerde de durum farklı olmayacak. Rakı, viski, cin gibi ürünlerdeki maktu ÖTV tutarı yüzde 20 oranında artırılacak ve litre başına 1.062 TL olan vergi tutarı 1.275 TL'ye çıkacak. ÖTV artışının ardından 1 litre rakının fiyatı ise en az 115 lira artarak 1.190 liraya yükselecek.

Ekonomik beklentilere göre, benzinde litre başına 9.45 TL olan ÖTV tutarı %20 artarsa 11.34 liraya, motorinde ise 8.86 TL olan tutar 10.63 liraya çıkacak.

Özellikle emekli maaşları ve asgari ücretin zamlanmaması, vatandaşların bu yeni zamlarla daha fazla mali baskı altında kalmasına neden olabilir. Elektrik, akaryakıt ve tütün ürünlerindeki bu yeni zamların enflasyonu daha da artırması bekleniyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2145764/sigara-ve-alkole-zam-yagmuru
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.