Nedim Yamalı: Şuan ki bu yaklaşımı doğru buluyorum

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Yamalı, iktidarın komşularıyla iyi ilişki kurmak için attığı adımları doğru bulduklarını söyledi. Yamalı, Suriye'yle ilgili ise "Esad savaş suçlusu. Savaş suçlularıyla görüşülmez" diye konuştu.
Ankara Masası
|
09 Mart 2022, Çarşamba - 12:12
Nedim Yamalı: Şuan ki bu yaklaşımı doğru buluyorum

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Yamalı, Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in dünyada ve Türkiye'de yaşananlara ilişkin sorularını yanıtladı.

Yamalı, dünyada bir eksen değişikliği olduğunu ifade ederken, buna bağlı olarak hem dünyada hem ülkemizde krizlerin derinleştiğini söyledi. Çin’in liderliğinde Asya’nın yükselişi olduğunun altını çizdi.

Batı'nın bu yükselişi önemsemediğine vurgu yapan Yamalı, Rusya'nın bunu görerek göstere göstere Ukrayna’ya girdiğini söyledi.

Dünya devlerinin arasında yaşanan bu güç çekişmesinin ise alt tabakadaki ülkeleri etkilediğini ifade etti.

"Şuan ki bu yaklaşımı doğru buluyorum"

Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşta tarafsız kalmasını ve dış politikadaki adımları doğru bulduklarını belirten Yamalı " Davutoğlu'nun dış politika anlayışı AK Parti'de devam ediyor. Komşularımızla mümkün olduğu kadar sorunsuz gitmeye çalışıyoruz. Biz 2014'te Kırım'da savaşlar başladığı zaman buna benzer tavır sergiledik. Hem Rusya'ya sert çıktık hem de Kırım'ın ilhakını kabul etmediğimizi söyledik. Ama Rusya'yla ilişkileri belli bir seviyenin altına düşmedik. Yine İran'a yapılan yaptırımlar ve ambargolar konusunda da dünyada uygulanan yaptırımlara göre biz daha farklı bir yol izledik. Şuan ki bu yaklaşımı doğru buluyorum. Türkiye'nin yapması gereken budur. Türkiye büyük bir devlet ve büyük devlet yaklaşımları yapmalıdır. Fakat bu her zaman yapılan bir şey değil. İsrail'le çok uzun bir süre sıkıntılı durumumuz vardı. Çok ağır şeyler söyledik birbirimize. Tabi hepsini geri aldık ve bu hafta içerisinde İsrail Cumhurbaşkanı buraya geliyor. Bunlar da doğrudur. Biz bu kadar meselesi olan, Doğu Akdeniz'de sorun yaşayan, Ege Adaları'yla ilgili problemi olan, birçok enerji hattının üzerinden geçtiği bir ülke olarak dünyadaki diğer ülkelerle ilişkilerimize dikkat etmeliyiz. Uzun süren iş birliğinin kesilmesi durumlarının olmaması gerekiyor." dedi.

" Suriye’de doğru yapan olmadı"

Suriye'de yanlış politika yürüttüğü gerekçesiyle Dışişleri eski Bakanı ve  Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun eleştirilerin hedefi olmasıyla ilgili konuşan Yamalı "Ak Parti’de temiz oda politikası var. Odadan kim ayrıldıysa odanın suçları ona yüklenir. O da her zaman tertemiz kalır. Suriye’de doğru yapan olmadı zaten. Beşar Esad kendi halkına saldırdı, Rusya şiddeti körükledi, İran hiç gerek yokken orada şiddetlere sebep oldu, ancak nihayetinde belli bir yere oturuyor şuan." diye konuştu.

"Esad savaş suçlusu"

Yamalı, komşularla sıfır sorun kapsamında 'Beşar Esad'la görüşülebilir mi?' sorusuna ise şöyle yanıt verdi;

 Yamalı "Esad savaş suçlusu.  Esad kendi halkını yok eden kendi halkı üzerinde katliam yapan bir savaş suçlusu. Savaş suçlularıyla görüşülmez. Üstelik Beşar  Esad Suriye’nin neresini temsil ediyor. Sadece batısında o da Rusya’nın hakimiyetinde sahte bir hakimiyeti var. Suriye’de şuan da muhattap Beşar Esad değil. 

http://ankaramasasi.com/haber/1351371/nedim-yamali-suan-ki-bu-yaklasimi-dogru-buluyorum
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.