ABB, Afet Bilgilendirme Raporunu açıkladı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yaşanan sel felaketi sonrası Afet Bilgilendirme Raporu Sunumu düzenledi.
Onur Çetinkaya
|
21 Haziran 2022, Salı - 12:32
ABB, Afet Bilgilendirme Raporunu açıkladı

ABB Başkanı Yavaş, Ankara'da geçtiğimiz hafta meydana gelen afet ve  sonrasında yapılan çalışmaları paylaştı.

İhmal edilen projelere değinen Yavaş, 16 projeden 4'ü hariç hepsinin yapıldığını söyledi.Sel felaketinde bir kişinin ölümüne neden olan tatlar deresi projesinin ise 2021 yılında programa alınmadığını açıkladı.

2019 yılında 13 proje yapıldı

ABB Başkanı,''2019 yılında 13 adet proje sel baskınıyla ilgili çalışma  yapıldı. Gökçek Bulvarı yapılırken suyun akacağı yere bina ve bulvar yapıldı.Su gidecek yer bulamıyor.13 projenin paraları başka yere aktarıldı.''dedi.

Yavaş, dere yataklarının kapatılmasına ilişkin yazının Recep Tayyip Erdoğan zamanında Başbakanlığa gönderildiğine değindi.

Acil yerler reddedildi

16 yerde acil yapılması gereken yerlerle ilgili bütçe fazlası  reddildiğini söyleyen Yavaş,mecliste konuşulduğu zaman sen bütçe fazlası vermişsin,oradan yap denildi.'' dedi. 

Hatip Çayı risk haritası

1957 yılında çayın taşması sonucu 800 kişinin öldüğünü söyleyen ABB Başkanı,riskli  yer olmasına karşın hastane yapıldığını ifade etti.

Yavaş,''2005 -2010 yılında imara açılmış,hastane çok riskli bölgede, sel sonrası taşkın oluştu biz çalışmalarını yaptık.'' dedi.

Kırmızı renkte olan risk haritasını paylaşan Mansur Yavaş,Gordion,Optimum AVM'lerin bulunduğu alanın yüksek riskte olduğunu belirtti,yarın sel olduğunda kimi suçlayacağız diye konuştu.

Melih Gökçek zamanında yapılan Ankapark'ın bulunduğu alanında riskli bölgede olduğunu ifade eden Yavaş,Ankapark'ı da teslim aldıktan sonra çalışmalara başlanacağını duyurdu.

ABB neler yaptı

Mansur Yavaş, belediye olarak neler yaptıklarını da paylaştı.

Yavaş,''Taşkın riski ön değerlendirme çalışmaları yapıldı,Master planı ihalesi yapıldı, derelere ait envanter karakteristikler belirlendi.

Yavaş,içme suyu imalatları 2015- 2017 arasında 1.110 km yapılmış, 2019 nisan 2021 2.384 km yapılmış.  2019 yılından bu zamana kadar kritik bölgelerde 102 adet yağmur suyu hattı çalışması,birçok ilçe ve semtte kanalizasyon ve mazgal çalışmaları, Çankaya, Karataş Mahallesinde sele kapılan vatandaşımız sonrası orada da çalışma yapıldı.'' dedi.

''Plastik oyuncak daha iyi proje sayılyor ''

Mansur yavaş proje olarak ne yaptı sorularına da cevap verdi.İnsanları suya kavuşturmaktan daha çılgın bir proje yoktur diye konuşan Mansur Yavaş,maalesef insanların suya kavuşması proje sayılmıyor,plastik oyuncak daha değerli  sayılıyor.Gelecek günlerde Polatlı ve çevresini suya kavuşturacağız'' diyerek ne yaptı sorusuna da cevap verdi.

Yavaş ayrıca 2020 yılında 85 köyün , 2021 yılında 70 köyün toplamda ise 155  köyün açıktan akan kanalizasyon sorununu çözdüklerini belirtti.

Yıllık yağış miktarının yarısı 7 günde yaşandı

Mansur Yavaş, Ankara'da geçtiğimiz hafta yaşanan şiddetli yağış sonrası, yağış miktarını da açıkladı.

Yıllık ortalama 392 kg yağmurun düştüğünü söyleyen Yavaş, 7 günde 191,5 kg yağışın düştüğünü belirtti. Mor poligonlarla daha da  karşılacağız dedi.

Yağışın bilançosunu açıklayan ABB Başkanı, 455 mahallenin hasar gördüğünü, 414 kişiye kurtarma müdahalesi edildiğini, başta Haymana ve Bala olmak üzere 21 köprünün de yıkıldığını söyledi.

Afet eleştirilerine cevap verdi

Mansur Yavaş,Eskişehir programından sonra sel felaketinin yaşandığı Akyurt'a gittiklerini söyledi.Eleştirilere de açıklık getirdi.

Yavaş programın sonunda, Ankara Masası'ndan Ecem Çetin'in, Altındağ'da bulunan Tatlar Deresinin daraltıldığı öne sürüldüğü sorusunu da yanıtladı.

Mansur Yavaş,''Tatlar Deresi ile oynamadık,Tatlar Deresine köprü yapmak için ihale edildi.Ancak müteahhit son ekonomik şartlardan dolayı yarm bıraktı.Derelerle ilgili çalışmalarımız olmadığı gibi hem Altındağ Belediyesi hem Devlet Su İşleri'ne tedbir alın diye 6 tane  yazı yazdık. Orada bir dere daraltılması yok" diyerek cevapladı.

http://ankaramasasi.com/haber/1595660/abb-afet-bilgilendirme-raporunu-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.