İdris Şahin'den kayyumlara yasal koruma getiren düzenlemeye tepki

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, şirketlerin başına atanan kayyumlara yasal koruma getirilmesine "Adaletle hükmeden adil yargılanmaktan korkar mı? Yazık hem de çok yazık" ifadeleriyle tepki gösterdi.
Ankara Masası
|
24 Haziran 2022, Cuma - 12:00
İdris Şahin'den kayyumlara yasal koruma getiren düzenlemeye tepki

TBMM'de kabul edilen ve 28 Mayıs 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kanunla, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından şirketlere atanan kayyum ve yöneticilere yargı zırhı getirildi. 

Kayyumlara yasal koruma getiren düzenlemeye tepki gösteren DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, "Adaletle hükmeden adil yargılanmaktan korkar mı?Olağanüstü hal sürecinde elkonulan şirketleri yönetmek üzere TMSF tarafından görevlendirilen kişilerin HUKUKÎ,MALÎ ve CEZAÎ SORUMLULUKLARI KALDIRILMIŞTIR (Bkz. 26.5.2022 tarihli ve 7407 sayılı Kanun,m.17) Yazık hem de çok yazık…" paylaşımında bulundu.

İş o maddeler;

TMSF eylemlerine ve görevlilerine OHAL zırhı

Yürürlüğe giren yeni düzenlemede TMSF görevlilerine getirilen koruma şöyle yer aldı;

“(1) 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından devralınan banka/şirketler ve bunların varlıkları ile ilgili olarak Fona verilen yetkiler, bu Kanun ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna verilen kayyımlık görevi ile satış veya tasfiye işlemlerinde, bu şirketlerin yahut bunların sahiplerinin Fona borçlu olup olmadığına ve varlıkları üzerinde Fon haczi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın kıyasen uygulanır. Yönetim ve denetimi veya kayyımlık yetkisi Fona devredilen veya Fonun kayyım olarak atandığı banka/şirketleri ve ortaklık paylarını soruşturma, kovuşturma veya iflas ve tasfiye süresince yönetmek ve temsil etmek üzere atananlar, görevlendirilenler veya atananlar tarafından temsil yetkisini haiz olmak üzere görevlendirilenler ile 5271 sayılı Kanunun 128 inci maddesinin onuncu fıkrasına göre malvarlığı değerlerinin yönetimi amacıyla atananlar, görevlendirilenler veya atananlar tarafından temsil yetkisini haiz olmak üzere görevlendirilenler ve bu kapsamda icra edilen iş ve işlemler hakkında 8/11/2016 tarihli ve 6755 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 37 nci maddesi uygulanır. 

Kayyumlara yasal koruma

6755 OHAL kararnamesinin sorumluluk başlığı taşıyan 37. maddesinde OHAL sonrası yapılan işlemler, " hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluk" kapsamı dışında bırakılmıştı.

Yeni düzenlemeyle TMSF görevlileri de bu kapsama dahil edildi.

İşte TMSF görevlilerine getirilen korumayı düzenleyen madde;

8 Kasım 2016 tarihinde yayımlanan Olağanüstü Hal Kanununun 37. maddesinde "15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında karar alan, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu karar, görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz."

http://ankaramasasi.com/haber/1601058/idris-sahinden-kayyumlara-yasal-koruma-getiren-duzenlemeye-tepki
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.