İbrahim Çanakçı'dan Merkez Bankası Başkanı'na istifa çağrısı

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı, yasayı, aklı ve bilimi hiçe sayan, servet transferini körükleyen bir karara imza attıkları gerekçesiyle Merkez Bankası Başkanını, üst yönetimini ve Para Politikası Kurulu üyelerini derhal istifaya etmeye çağırdı.
Ersin Küçükbarak
|
19 Ağustos 2022, Cuma - 14:08
İbrahim Çanakçı'dan Merkez Bankası Başkanı'na istifa çağrısı

İbrahim Çanakçı, Ankara Masası Gündem programında Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik’in konuğu oldu.

Hükümetin adımlarının belirsizliği artırarak döviz kuru ve enflasyonu patlatacağı, güveni ciddi biçimde zayıflatacağı uyarısı yaptıklarını hatırlatan Çanakçı, “Bu da gelir sonunda büyümeyi olumsuz etkiler. O da işsizliğe olumsuz yansır” dedi.

Çanakçı, “Büyümenin yavaşlaması zaten sizin yanlış adımlarınız yüzünden oldu. Şimdi siz bu yanlış adımları devam ettirerek yani tabiri caizse içine düşmüş olduğunuz bu çukuru daha da kazarak nasıl çıkacaksınız?” diye sordu.

İbrahim Çanakçı şöyle devam etti:

“Merkez Bankasının almış olduğu karar doğru temellere dayanıyorsa faizler düşer”

 “Böyle bir şey mümkün değil. Hep şunu söylüyoruz. Olan nedir biliyor musunuz? Parasal aktarım mekanizması diye bir kavram var, nedir bu kavram? Yani merkez bankaları normal koşullarda faiz indirir, o faiz indirimleri tabiî ki piyasa faizlerine yansır piyasa faizlerine yansıdığı için yatırımlar canlanır, yatırımlar canlandığı için büyüme artar, büyüme arttığı için istihdam artar. Ama bunların hepsi hangi koşulda mümkündür? Merkez Bankasının almış olduğu o karar doğru temellere dayanıyorsa, piyasaya güven veriyorsa ve o indirimle beraber uzun vadeli yatırımlar için üretim için önemli olan faizler düşer.”

“Merkez Bankasının kararı servet aktarım mekanizması derinleştiriyor”

“ Ama siz bu karaları sağlam temeller üzerinde almıyorsanız, kredibilitenizi yitirmişseniz sizin aldığınız karar faizleri aşağıya çekmez, büyümeyi yatırımları canlandırmaz yani parasal aktarım mekanizması çalışmaz. Şimdi bu çalışmadığı gibi Merkez Bankasının kararı servet aktarım mekanizması derinleştiriyor.”

Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı, parasal aktarım mekanizmasının değil servet aktarım mekanizmasının çalıştığına işaret etti.

Çanakçı şunları söyledi:

“Döviz kurunda 1 liralık artış 60 milyarlık servet transferi demek”

“Neyi kastediyorum? Siz faizleri indirdiniz, kuru yukarı doğru çıkardınız kurda 1 liralık artış, kur korumalı mevduata aktarılan kaynağın 60 milyar liradan fazla artmasına yol açıyor, 1 liralık artış. Çünkü 67 milyar dolar civarında bir kur korumalı mevduat var. Kur 1 lira yukarıya gittiğinde 60 milyardan daha fazla bir kaynağı siz vatandaştan alıyorsunuz mudilere veriyorsunuz. 1 milyon üzerinde olan mudi sayısı ne kadar 600 bin kaç tane hesap var Türkiye’de 138 milyon. Siz buradan parayı alıyorsunuz varlığı olana transfer ediyorsunuz.”

“Büyümeyi canlandırmak bir yana kuru ve enflasyonu patlatıyor”

“ Bu Merkez Bankasının adımları ekonomiyi, büyümeyi canlandırmıyor, enflasyonu patlatıyor, kuru patlatıyor ve servet transferini gelir transferini derinleştiriyor.”

“Anayasa Mahkemesi Merkez Bankasına esas görevini hatırlattı”

“ İronik olan şu dün Anayasa Mahkemesinin kararı yayınlandı. Fiyat İstikrarı Komitesi kararnamesi iptal etti yani zımnen merkez bankasına dedi ki ‘bu iş senin işin, kanunen sana verilmiş olan bir görev’ sen bu kanunen sana verilmiş olan görevi yerine getir dedi. Böyle bir ortamda yasanızı hiçe sayıyorsunuz, aklı bilimi hiçe sayıyorsunuz ve servet transferini körükleyen bir karara imza atıyorsunuz.”

Merkez Bankası Başkanı ve Yönetimine 'istifa' çağrısı

“ Açıkçası biz DEVA Partisi olarak, hem sayın başkanı hem Merkez Bankası üst yönetimini, Para Politikası Kurulu üyelerini derhal istifaya etmeye çağırıyoruz. Bu açıkçası görevi kötüye kullanmaktır, görevi ihlaldir. Bu tamamen görevi kötüye kullanmaktır. Görevi ihmalidir. Görevi savsaklamaktır.”

http://ankaramasasi.com/haber/1722988/ibrahim-canakcidan-merkez-bankasi-baskanina-istifa-cagrisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.