Tek Parti Genel Başkanı Ahmet Özal'dan ekonomi eleştirisi

Tek Parti Genel Başkanı Ahmet Özal, ekonomik parametrelerdeki bozulmanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “faiz sebep enflasyon sonuç” teorisiyle başladığını belirterek bu anlayışla ekonominin düzelmeyeceğini söyledi.
Ersin Küçükbarak
|
15 Ağustos 2022, Pazartesi - 18:02
Tek Parti Genel Başkanı Ahmet Özal'dan ekonomi eleştirisi

Ahmet Özal, Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik’in konuğu oldu.

Ekonomiyi değerlendiren Özal, Ak Parti’nin iş başına geldiğinde zaten sonuç vermeye başlayan ve Kemal Derviş’in IMF işbirliğiyle hazırladığı programı aynen uyguladığını söyledi.

Özal, IMF ile Cumhuriyet tarihinin en büyük anlaşmasını da 2005’te yine Ak Parti’nin yaptığını belirtti.

Bu sayece faizlerin düştüğünü, enflasyonun tek haneye indiğini kaydeden Özal, 2008’de dünyadaki parasal genişleme sonrası Batıya entegre olduğu düşünülen Türkiye’ye adeta para yağdığını ifade etti.

"Ekonomideki bozulma 2013'te başladı"

Özal, 2013 sonrası ekonomide yapılan yanlışlıklar yüzünden 10 bin doları aşan milli gelirin 8 bin dolara kadar gerilediğini ve düşmeye devam edeceğini vurguladı.

Uzun süre dünyanın 16. büyük ekonomisi olan Türkiye’nin bu bozulma yüzünden G20 ülkeleri dışında kaldığını ve 22. büyük ekonomi olabildiğini belirten Özal şunları söyledi:

“Türkiye 3 haneli enflasyona gidiyor”

“Ben kulaklarımla dinledim Sayın Erdoğan televizyonda, benim teorim dedi, faiz sebep enflasyon sonuç dedi. Dedikten sonra politika faizi 19’dan 14’e indirildi halen 14’de, fakat o zaman enflasyon 18’di 65’e fırladı yani bu teorinin doğru olmadığını gösteriyor. Şuan yüzde 80 resmi enflasyon, ama üretici fiyat endeksi yüzde 140’ın üzerinde. Üretici ile tüketici arası mutlaka kapacaktır. Yani 3 haneliye gidiyor Türkiye”

“Erdoğan’ın teorisiyle bu ekonomi toparlanmaz”

“ Yüzde 14 faiz diyorsunuz ondan sonra bankaya gidip yüzde 40’dan aşağı kredi alamıyorsunuz. Yüzde 80 enflasyona yüzde 40’da ucuz kredi demektir.Alabilirsen, tabi alamıyorsun zaten dolayısıyla bütün parametreler dengeler bir teoriden dolayı bozuldu. o arada faiz gitti, enflasyon arttı, dolar kuru artıyor bunları bu şekilde toparlayamazsınız yani bu teori ile bu toparlanmaz.”

“Şuanda inanılmaz para basıyoruz bu para basmalar devam ettiği sürece enflasyonu kontrol etmek mümkün değil” diyen Özal, bu anlayışla değişik noktalardaki dengeleri bir arada tutmanın mümkün olmadığının altını çizdi.

“Petro dolarlarla ekonomi düzelmez”

Ahmet Özal,Merkez Bankası rezervlerinin eksi 60 milyar dolara dayandığını, kurları tutabilmek için arka kapıdan döviz satışlarının da sürdüğünü dile getirdi.

Döviz kurlarını dengelemek için Merkez Bankasından yapılan satışların 170 milyar dolar civarında olduğunun tahmin edildiğini belirten Özal, Rusya’dan ya da Körfez ülkelerinden gelecek kaynaklarla sorunların çözülemeyeceğini sözlerine ekledi.

http://ankaramasasi.com/haber/1716571/tek-parti-genel-baskani-ahmet-ozaldan-ekonomi-elestirisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.