Paris savcılığı: Ruanda'daki soykırımda Fransa sorumlu değil

Paris savcılığı, tüm dünyanın bildiği tarihi inkar ederek, Fransa'nın Ruanda soykırımında sorumlu olduğuna dair delil bulunmadığını belirterek dosyayı kapattı.
Mevlüt Peker
|
07 Eylül 2022, Çarşamba - 22:49
Paris savcılığı: Ruanda'daki soykırımda Fransa sorumlu değil

Paris savcılığından, 1994 yılında Ruanda'da yaşanan soykırımda Fransız silahlı kuvvetlerinin rolünün bulunduğuna dair hiçbir delil bulunamadığı ve konuyla ilgili yeniden dava açılmamasına karar verildiği açıklamasında bulundu.

Paris savcılığının açıklamasında, "Fransız askeri güçlerinin mülteci kamplarında işlenen ihlallere doğrudan katılımına ya da soykırım güçlerine yardım ya da suç ortaklığı yaptığına işaret edecek hiçbir şeye rastlanılmadı" dedi.

Ruanda soykırımı ve Fransa'nın Ruanda soykırımındaki rolü

1994'te Hutular, dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düşmesinden Tutsileri sorumlu tutarak Ruanda'da soykırım başlattı. Ruanda'da 100 günlük soykırımda 800 binden fazla Tutsi katledildi.

Fransa, 23 Haziran 1994 tarihinde Ruanda'nın güneybatısında sığınmacılar için güvenli bölge oluşturmak maksadıyla Turkuaz Operasyonu düzenledi. Ancak soykırımı engellemek yerine Hutular'a silah ve mühimmat desteği sağlayan Fransa, diğer taraftan da RPF'nin (Ruanda Yurtsever Cephesi) ilerleyişini kısıtlamakla suçlanmıştı.

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand, 1998'de Le Figaro gazetesine verdiği beyanatta, "O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil." demişti.

http://ankaramasasi.com/haber/1763238/paris-savciligi-ruandadaki-soykirimda-fransa-sorumlu-degil
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.