Ağır yaptırım! RTÜK medyaya üst sınır uyguladı

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), deprem yayınları esnasında hukuku çiğneyen 3 televizyon kanalı ile ilgili 5 ayrı dosyayı karara bağladı. 11 ili vuran, 43 bin 556 insanın yaşamını yitirdiği, 160 bin kilometrekare büyüklüğü ile dünyanın birçok ülkesinden daha büyük alanda etkili olan, yerkürenin 7 metre kaymasına yol açan depremden siyasi rant elde etmek isteyenlere izin vermeme kararlılığı gösteren RTÜK'ün önündeki dosyalar Halk TV, Tele 1 ve Fox TV'ye ait.
Mevlüt Peker
|
22 Şubat 2023, Çarşamba - 22:23
Ağır yaptırım! RTÜK medyaya üst sınır uyguladı

5 ayrı dosyayı karara bağlayan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), deprem yayınları esnasında yalanları gerçek gibi göstermek isteyen, manipülasyon, dezenformasyon, misenformasyon, tezvirat, iftira, çarpıtma haber, görüş ve yayınlara imza atan medya kuruluşlarına, büyük acıların yaşandığı yüzyılın felaketi sebebiyle üst sınır uygulayarak ağır yaptırımlarda bulundu.

Halk TV'ye Ahmet Şık cezası: “Devletin düşmanı olmak haktır”

Halk TV’nin iki ayrı dosyasını görüşen RTÜK, “Büyük Felaket Özel Yayın” başlıklı programında TİP (Türkiye İşçi Partisi) Milletvekili Ahmet Şık’ın “Buradaki tablodan sonra herkes şunu kafasına kazıyabilir. Bu ülkede böyle bir devletin düşmanı olmak haktır ve meşrudur” ifadelerini yayınlaması sebebiyle Halk TV'ye 5 program durdurma ve üst sınırdan para cezası uyguladı.

(6112 sayılı Kanun'un 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi: “Yayın hizmetleri Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı olamaz” hükmünün ihlali)

Halk TV'ye "Şirin Payzın" bağlantısından ceza

Deprem bölgesinden Halk TV yayınına bağlanan Şirin Payzın’ın "sistematik yağmacılık ve hırsızlık" iddialarını değerlendiren Üst Kurul, kanala üst sınırdan para cezası verilmesine hükmetti.

 (Yasanın “Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır; soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz” hükmünün ihlali)

Tele 1'e "Merdan Yanardağ" cezası

2 rapor Halk TV'ye düzenleyen RTÜK, 2 rapor da Tele 1'e düzenlendi. Tele 1’de yayınlanan “18 Dakika” adlı programda Merdan Yanardağ’ın sözlerini masaya yatıran Üst Kurul, yayıncılık ilkesi ihlali sebebiyle 5 program durdurma cezası ile üst sınırdan para cezası uyguladı.

Merdan Yanardağ programda, "Depremdeki yıkımın sorumlusu siyasi iktidar ve belediyelerdir. İnsanlar bile bile bu merkez sağ, muhafazakar partilere, gerici partilere oy vermeye devam ettiler. Gölcük depreminin nedenini ‘ya işte oradaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın, Donanma Komutanlığı'nın orduevinde dans ediyorlardı, bu yüzden Allah'ın cezası onları vurdu.’ diyen zihniyet bugün iktidardır.” ifadelerini kullanmıştı.

Tele 1'e sunucu Namık Koçak'ın iddiası sebebiyle ceza

Tele 1'de yayınlanan “Forum” isimli programda, sunucu Namık Koçak’ın "Macar Arama Kurtarma ekibi" ile ilgili ortaya attığı, Macaristan Büyükelçisi Victor Matis tarafından da yalanlanan iddiayı da gündeme alan RTÜK, üst sınırdan idari para cezası yaptırımının uygulanmasına karar verdi.

Sunucu Namık Koçak, teyit edilmemiş, kulaktan dolma bir dedikoduyu kesinlikle yaşanmış gibi "Bir benzinlikte pet şişe suyun parasını Macar Arama Kurtarma ekibinden döviz olarak istediler" şeklinde anlatmıştı.

FOX TV'ye "AFAD yardımları engelliyor" cezası

FOX TV'nin “Orta Sayfa” adlı programında moderatör Doğan Şentürk tarafından dile getirilen "AFAD yardımları engelliyor" sözleri de yaptırıma uğradı. Üst Kurul, FOX TV'ye üst sınırdan idari para cezası uyguladı.

http://ankaramasasi.com/haber/2071020/agir-yaptirim-rtuk-medyaya-ust-sinir-uyguladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.