ABD’den Rusya’ya: Kararından geri dön!

ABD, Rusya'ya “Tahıl girişimini sonlandırma kararından geri dön” çağrısında bulundu.
Mevlüt Peker
|
17 Temmuz 2023, Pazartesi - 20:07
ABD’den Rusya’ya: Kararından geri dön!

Beyaz Saray, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı sonlandırma kararının gıda güvenliği açısından olumsuz etkilere yol açabileceğine dikkat çekerek, kararın geri alınması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adam Hodge, konuyla ilgili olarak Twitter üzerinden paylaşımlarda bulundu.

Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı sonlandırmasının gıda güvensizliğini daha da kötüleştireceğini ve dünya genelinde milyonlarca savunmasız insanı etkileyeceğini belirten Hodge, "Bu girişim, Rusya'nın Ukrayna'yı acımasız ve gerekçesiz işgalinin neden olduğu yükselen gıda fiyatlarının düşmesine yardımcı oldu" ifadelerini kullandı.

Hodge, tahıl girişimi aracılığıyla sevk edilen 32 milyon metrik ton tahıl ve gıda maddesinin yarısından fazlasının, dünyanın en güvensiz gıda bölgeleri de dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelere ulaştığına dikkat çekti.

Girişim kapsamındaki her sevkiyatın gıda fiyatlarının düşmesine ve fakir ülkelere katkı sağlamaya yardımcı olduğunu vurgulayan Hodge, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bu tahılın pazarlara girişini engellemek, dünyanın her yerindeki insanlara zarar verecektir. Gerçekten de Rusya'nın girişime katılımını askıya almasının sonucunda küresel buğday fiyatlarında şimdiden bir artış görüyoruz. Rusya'yı kararını derhal geri almaya çağırıyoruz."

Rusya: Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırının küresel gıda fiyatlarına olan etkisini en aza indirmek için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat girişimiyle Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul'da 22 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilen tören ile “Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması” imzalanmıştı.

Bugün süresi dolan “Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması” ile ilgili açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi." diye konuşmuştu.

http://ankaramasasi.com/haber/2090448/abdden-rusyaya-kararindan-geri-don
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.