BM, Gazze'deki "acil su" ihtiyacını duyurdu

Birleşmiş Milletler'in Filistin Mültecileri için oluşturduğu Yardım ve Bayındırlık Organizasyonu (UNRWA), İsrail tarafından şiddetli saldırıya maruz kalan Gazze Şeridi'ndeki "kritik su" sorununa işaret etti.
Zeliha Demirci
|
16 Ekim 2023, Pazartesi - 15:32
BM, Gazze'deki "acil su" ihtiyacını duyurdu

X sosyal medya platformu üzerinden UNRWA'nın yaptığı açıklamada, "Gazze'nin su rezervleri tükeniyor. Son bir günde yarım milyon kişi sığınaklara sığındı. Pek çok Gazzeli, temiz su kalmayan BM eğitim kurumlarında yer alıyor." denildi.

8 Ekim'de İsrail, Gazze'ye yönelik olarak su, enerji, yiyecek ve diğer vital hizmetleri durdurma kararını duyurmuştu. İsrail'in Askeri Radyosu, bir gün önce, Filistin halkını kuzeyden güneye hareket ettirmek amacıyla Gazze'nin güneyine su dağıtımının tekrar başlatıldığını bildirmişti. Ancak, Gazze Şehirler Federasyonu, sağlanan su miktarının yetersiz olduğunu ve Gazze'de gerekli elektriğin olmaması sebebiyle bu krizin sürdüğünü belirtmişti.

İsrail-Filistin çatışması

7 Ekim'de Hamas'ın silahlı fraksiyonu İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Aksa Tufanı" operasyonu kapsamında İsrail'e geniş çaplı bir saldırı başlattı. Bu saldırıda Gazze'den İsrail'e sayısız roket fırlatıldı. Ardından, Filistinli silahlı birimler Gazze-İsrail sınırında stratejik bir nokta olan Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'nı hedef aldı.

Bu gruplar, sınır kapısını ele geçirdikten sonra İsrail'e daha derinlemesine saldırılar düzenledi. İsrail ordusu da buna karşılık Gazze Şeridi'ne hava saldırıları başlattı. Bu çatışmalar sonucunda İsrail tarafından 1.300 ölüm ve yaklaşık 3.400 yaralanma bildirilirken; Gazze'deki kayıplar, Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından 2.750 ölü ve yaklaşık 9.700 yaralı olarak raporlandı.


te yandan, Batı Şeria'da İsrail kuvvetleri ve Yahudi yerleşimcilerin eylemleri sonucunda 58 Filistinlinin hayatını kaybettiği ve 1.250 kişinin yaralandığı açıklandı.

Basın özgürlüğüne gölge düşüren bir başka üzücü gelişme olarak, Gazze'de 9 ve Lübnan'da 1 olmak üzere toplamda 10 gazetecinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Lübnan-İsrail sınırında ise Hizbullah ve İsrail ordusu arasındaki çatışmalar devam ediyor. Bu çatışmalarda şimdiye dek 3 sivil, 4 Hizbullah üyesi, 2 Filistin İslami Cihad üyesi ve 3 İsrail askerinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

http://ankaramasasi.com/haber/2105244/bm-gazzedeki-acil-su-ihtiyacini-duyurdu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.