Washington Post: Rusya'ya karşı gölge savaş yürütülüyor

Washington Post'ta yer alan habere göre; CIA bağlantılı Ukraynalı istihbarat servisleri Rusya'ya karşı ''gölge savaş'' yürütüyor. İşte haberin detayları...
Ankara Masası
|
24 Ekim 2023, Salı - 07:15
Washington Post: Rusya'ya karşı gölge savaş yürütülüyor

Washington Post, 2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından yaklaşık on yıllık bir süre zarfında Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA), Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) üzerinde etkili bir dönüşüm gerçekleştirdiğini ve Ukraynalı istihbarat birimlerinin Rusya'ya karşı "gölge savaş" yürüttüğü iddiasında bulundu.

Washington Post'un, ismi açıklanmayan yaklaşık 30 ABD'li, Batılı ve Ukraynalı yetkilinin röportajlarına dayanarak yayınladığı habere göre, 2014'ten bu yana CIA ile kurduğu güçlü ilişkiler sayesinde Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), profesyonel yeteneklerini geliştirdi ve bu yeteneklerini Rusya'ya karşı çeşitli saldırılarla kanıtladı.

Yetkililere göre, Ukraynalı istihbarat servisleri, Rusya'ya karşı "gölge savaş" yürüttüler. Bu operasyonlar, Ağustos 2022'de Kırım'a bağlanan köprünün iki kez bombalanması, Kremlin çatısına insansız hava araçlarının yerleştirilmesi ve Karadeniz'deki Rus donanma gemilerinin gövdelerine zarar verilmesi gibi olayları içeriyor. Bu operasyonlara katılanlar, CIA ile yakın işbirliği içinde eğitilmiş ve donatılmış Ukraynalı ajanlardan oluşan özel ekiplerdi.

CIA'nin yaklaşık 10 yıldır Ukrayna'nın "Sovyetler Birliği döneminde kurulan servislerini" Moskova'ya karşı "güçlü müttefiklere" dönüştürmek için 10 milyonlarca dolar harcadığını ifade eden yetkililer, CIA'nin Ukrayna'ya gelişmiş gözetleme sistemleri sağladığını, Ukrayna'daki ve ABD'deki tesislerde acemi istihbarat servisi mensuplarını eğittiğini, Ukrayna'nın askeri istihbarat servisindeki bölümler için yeni merkezler inşa ettiğini ve istihbarat paylaştığını kaydetti.

Yetkililer, bu gizli operasyonlar sonucunda Rus siyaset uzmanı Aleksandr Dugin'in kızı Daria Dugina, eski Rus denizaltı komutanı Stanislav Rzhitsky ve Donbas'taki Ukrayna karşıtı videolarıyla tanınan Rus blogger Maksim Fomin'in öldürüldüğünü aktardı.

http://ankaramasasi.com/haber/2106466/washington-post-rusyaya-karsi-golge-savas-yurutuluyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.