Küresel piyasalar haftaya temkinli başladı

​Uluslararası finans piyasalarında, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faiz indirimi konusunda temkinli bir tutum sergilemesi, yatırımcıların risk iştahını sınırlarken, Türkiye'de ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı yakından takip ediliyor.
Ersin Küçükbarak
|
18 Aralık 2023, Pazartesi - 10:07
Küresel piyasalar haftaya temkinli başladı

Geçtiğimiz hafta dünya genelindeki merkez bankalarının yılın son para politikası kararlarını açıklamasının ardından, 2023'e yönelik beklentiler şekillenirken, Fed yetkililerinin cuma günkü açıklamaları piyasalarda dengeleri değiştirdi. New York Fed Başkanı John Williams, faiz indirimleri konusunu değerlendirmenin henüz erken olduğunu ifade ederken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de benzer bir temkinli duruş sergileyerek faiz indirimlerinin zamanlamasının şu aşamada belirsiz olduğunu vurguladı.

Fed'in temkinli açıklamalarının ardından, uluslararası pay piyasalarında risk iştahının azaldığı ve bu hafta içerisinde yoğun makroekonomik veri gündeminin yatırımcıların odağında olduğu gözlemlendi. Piyasalardaki bu gelişmelerin etkisiyle cuma günü yüzde 0,6 artışla 102,6 seviyesinden tamamlayan dolar endeksi, yeni haftaya önceki kapanışın hemen altında 102,5 seviyesinden başladı.

Altın fiyatları, geçtiğimiz haftayı yüzde 0,9'luk bir düşüşle kapatmıştı. Ancak, şu anki değerlemelere göre altının ons fiyatı önceki kapanışa göre yüzde 0,3 artarak 2 bin 24 dolara yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı ise önceki kapanışının hemen üzerinde 77,1 dolarda bulunuyor, bu da yükseliş eğiliminin devam ettiğini gösteriyor.

ABD'de cuma günü, pay piyasalarında Nasdaq endeksi yüzde 0,35 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,15 artış kaydederken, S&P 500 endeksi yüzde 0,01 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya ise yükselişle başladı.

Avrupa borsalarında ise karışık bir seyir öne çıktı. Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE), faiz oranlarını değiştirmeme kararı alırken, ECB Başkanı Christine Lagarde, faiz indirimlerini gündemlerine almadıklarını belirtti. Cuma günü ECB üyesi Joachim Nagel ve Madis Muller, faiz indirimine ilişkin erken bir değerlendirmenin yapılmayacağı yönünde açıklamalarda bulundu.

Avrupa'da pay piyasaları, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,05 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,28 artış kaydederken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,95 değer kaybetti. Almanya'da DAX 40 endeksi ise yatay bir seyir izledi.

Asya piyasalarında ise negatif bir seyir görülürken, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) para politikası toplantısı yakından takip ediliyor. Analistler, BoJ'un negatif faiz politikasını revize edebileceği yönünde beklentilerin olduğunu ifade ediyor.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,31 değer kazancıyla 7.993,85 puandan tamamlarken, bu hafta içerisinde TCMB'nin faiz kararı merakla bekleniyor. Dolar/TL kuru ise geçen haftanın son işlem gününde yükseliş eğilimini sürdürerek günü önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 29,0075 seviyesinden tamamladı. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) ise mayıs sonundan bu yana görülen düşüş trendini sürdürerek geçen hafta 300 baz puanın altına gerileyerek 289 baz puana indi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuyla ilgili bir değerlendirme yapmadığını duyurdu. Halihazırda Türkiye'nin kredi notu "B3" seviyesinde bulunurken, not görünümü "durağan" olarak değerlendiriliyor.

TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi AA Finans'ın ekonomistlerle yaptığı anket, bankanın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 250 baz puan artırarak yüzde 42,50'ye çıkaracağı yönünde tahminler içeriyor. Analistler, bugün uluslararası yatırım pozisyonu ve konut fiyat endeksi verilerinin yurt içinde takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.000 ve 8.100 puanın direnç, 7.900 ve 7.800 seviyelerinin destek konumunda olduğunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye ekim ayı uluslararası yatırım pozisyonu

12.00 Almanya aralık ayı Ifo iş dünyası güven endeksi

14.30 Türkiye ekim ayı konut fiyat endeksi

http://ankaramasasi.com/haber/2115204/kuresel-piyasalar-haftaya-temkinli-basladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.