Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerinde

Küresel piyasalar, bilanço dönemindeki hisse ve sektör bazlı oynaklıkların etkisiyle karmaşık bir seyir izlemekte. Bugün, ABD'de açıklanacak enflasyon verileri başta olmak üzere yoğun veri gündemine odaklanılmış durumda.
Kaynak:AA
|
13 Şubat 2024, Salı - 10:13
Küresel piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerinde

ABD'de ekonomik aktivitenin güçlü seyretmesi, Fed'in faiz indirimine dair fiyatlamalara yön verirken, Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre kısa vadeli enflasyon beklentisi değişmeyerek yüzde 3 seviyesinde kaldı. Gelecek 3 yıllık medyan enflasyon beklentisi ise yüzde 2,6'dan yüzde 2,4'e gerileyerek Mart 2020'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Bugün, ABD'de açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri öne çıkarken, analistler aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 2,9'luk bir enflasyon öngörüsüne sahipler.

Enflasyon öncesinde para piyasalarındaki fiyatlamalara göre, mart ayında Fed'in politika faizini sabit bırakma olasılığı yüzde 87 iken, mayıs toplantısına ilişkin belirsizlik devam ediyor. Mayıs için politika faizini sabit bırakma olasılığı yüzde 44, 25 baz puan indirme olasılığı ise yüzde 56 olarak öngörülüyor.

Fed yetkililerinin faiz indirimi konusundaki söylemleri takip edilirken, Bowman, henüz faiz indirimine dair tahminlerde bulunmanın erken olduğunu ifade etti. Richmond Fed Başkanı Barkin ise ABD'li işletmelerin fiyatları yükseltme konusunda temkinli olabileceğine dikkat çekti.

Tahvil piyasalarında 10 yıllık ABD tahvil faizi yüzde 4,18, dolar endeksi ise 104,2 seviyesinde bulunuyor. Güçlü dolar ve yüksek tahvil faizleri altının ons fiyatını baskılamaya devam ediyor; altın, dün dördüncü gün üst üste düşüş yaşayarak 2.020 dolara kadar geriledi.

Kripto para piyasasında Bitcoin, Aralık 2021'den bu yana ilk defa 50 bin doların üzerine çıkarken, hisse ve sektör bazlı oynaklık devam ediyor. ABD'li çip üreticisi Nvidia, piyasa değeriyle kısa süreliğine Amazon'u geçti; Arm Holdings'in hisseleri yüzde 30'a yakın değer kazandı.

Dün, New York borsasında Nasdaq yüzde 0,3, S&P 500 yüzde 0,09 geriledi, Dow Jones ise yüzde 0,33 artarak kapanış rekorunu kırdı. ABD endeks vadeli kontratlar, yeni güne satış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında pozitif bir seyir öne çıktı; Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,65, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,55 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,96 artış kaydetti. Avrupa endeks vadeli kontratları, yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Asya'da Yeni Yıl Tatili nedeniyle Çin ve Hong Kong'da piyasalar kapalı kalmaya devam ederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi Softbank'taki yüzde 10'u aşan yükselişle son 35 yılın zirvesine ulaştı. Softbank'taki yükselişte, Arm Holdings'e sahip olmanın etkisi olduğu belirtilirken, BoJ yetkililerinin faiz artırımında aceleci olmadığı söylemleri bölgede risk iştahını destekledi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün alış ağırlıklı bir seyir izleyerek yüzde 1,42 artışla rekor kapanış gerçekleştirdi. Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla 30,7150'den günü tamamladıktan sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 30,72000 seviyesinde işlem görüyor.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) ise 299 baz puanda bulunuyor. Bugün yurt içinde ödemeler dengesi, perakende satışlar ve dış ticaret endeksleri, yurt dışında ise Almanya ve Avro Bölgesi'nde ZEW beklenti endeksleri ile ABD'de enflasyon verileri takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.300 ve 9.450 seviyeleri direnç, 9.100 ve 9.000 puan ise destek konumunda. AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, Aralık 2023'te cari işlemler hesabının 3 milyar 83 milyon dolar açık vermesini öngörüyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

10.00 Türkiye aralık ayı ödemeler dengesi, perakende satışlar ve dış ticaret endeksi

10.00 İngiltere aralık ayı işsizlik oranı

13.00 Almanya şubat ayı ZEW beklenti endeksleri

13.00 Euro Bölgesi şubat ayı ZEW beklenti endeksleri

16.30 ABD ocak ayı TÜFE

http://ankaramasasi.com/haber/2124700/kuresel-piyasalarda-gozler-abdnin-enflasyon-verilerinde
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.