Fitch uyarıyor: Türkiye'deki bankalar risk altında

Fitch Ratings, Türkiye'deki bankaların bireysel kredi ve kredi kartı segmentindeki hızlı büyümenin risk oluşturabileceğini belirterek, özellikle kredi koşullarının sıkılaşması veya ekonomik büyümenin yavaşlaması durumunda bankaların risk altında olabileceği uyarısında bulundu.
Afife Kaya
|
17 Nisan 2024, Çarşamba - 19:41
Fitch uyarıyor: Türkiye'deki bankalar risk altında

Fitch Ratings, Türkiye'deki bankaların bireysel kredi ve kredi kartı segmentindeki hızlı büyümenin, kredi koşullarının sıkılaşması veya ekonomik büyümenin yavaşlaması gibi durumlarda riskleri artırabileceği konusunda uyarıda bulundu. Değerlendirme, Türk bankalarının gelecekteki olası zorluklara karşı hazırlıklı olmaları gerektiğine dair önemli bir uyarı niteliği taşıyor.

Fitch'e göre, bireysel kredi kartı kredilerindeki 2023 yılındaki yüzde 162'lik artış, enflasyonun (2023 sonu: yüzde 65) ve nominal kredi büyümesinin (sektör ortalaması: yüzde 53) oldukça üzerinde gerçekleşti. Bu durum, hanehalklarının alışverişlerini öne çekmek ve satın alma maliyetlerini taksitler halinde ödeyerek birkaç aya yaymak için kredi kartı kullanımını artırdığını gösteriyor. Fitch, bireysel kredi kartlarındaki bu hızlı büyümenin 2024'ün ilk çeyreğinde de devam ettiğini belirtti.

Merkez Bankası kredi büyümelerini kontrol altına almalı

Özellikle teminatsız perakende kredilerin hızla arttığına dikkat çeken Fitch, Merkez Bankası'nın finansal koşulları sıkılaştırarak tüketici ve kredi kartı kredilerindeki büyümeyi kontrol altına alması gerektiğini belirtti. Bununla birlikte, kredi kartı faiz oranları, Mart 2024 itibarıyla Merkez Bankası'nın politika faiz oranını artırmasının da etkisiyle yüzde 78'in üzerine çıktı.

Fitch'in raporunda özel bankaların, kamu bankalarına kıyasla kredi kartı riskine daha fazla maruz kaldığı ve bu durumun büyük ölçüde kamu bankalarının hükümetin önceliklerine odaklanmasından kaynaklandığı ifade edildi. Ancak, kredi kartı ürünlerindeki geniş marjlar, risk maliyetindeki artışa karşı bir miktar tampon sağlıyor.

Takipteki kredi oranlarının hala düşük olduğunu vurgulayan Fitch, ancak gelecek iki veya üç yıl içinde artabileceğini belirtti. Bankaların, varlık kalitesindeki ılımlı zayıflamayı absorbe edebilecek yeterli karşılık ve sermaye tamponlarına sahip olduğuna inandığını dile getirdi.

http://ankaramasasi.com/haber/2134119/fitch-uyariyor-turkiyedeki-bankalar-risk-altinda
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.