Prof. Dr. Salih Yılmaz, Rusya-Ukrayna krizini değerlendirdi; Hangi ülke hedefte?

Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizde sıcak bir çatışma beklemediğini, asıl hedefin Almanya olduğunu söyledi.
Ankara Masası
|
31 Ocak 2022, Pazartesi - 12:45
Prof. Dr. Salih Yılmaz, Rusya-Ukrayna krizini değerlendirdi; Hangi ülke hedefte?

Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in, Rusya-Ukrayna sınır hattında yaşanan gerilime ilişkin sorularını yanıtladı.

Her an sıcak çatışmanın çıkacağı tahmin edilen bölgeyle ilgili Yılmaz, Rusya'nın ilk saldırıyı gerçekleştirmesini beklemediğini söyledi. Rusya'nın dünya kamuoyunda haksız duruma düşmek istemeyeceğinin altını çizdi.

Yılmaz, ABD’nin bölgede bir provokasyon gerçekleştirebileceğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

İngiltere ve ABD'nin hamleleri

Ukrayna üzerinde ABD ve İngiltere'nin planları olduğunu ifade eden Yılmaz "ABD Afganistan’dan çekildi. Çekilince Çin’in Avrupa’ya Rusya üzerinden ulaşma imkanı doğdu. ABD’de bunu kesmenin en iyi yolunun Ukrayna olduğunu düşündü. Hamlelerin bu yönde olduğunu görüyoruz.

İngiltere’nin Brexit’ten ayrıldıktan sonra bir meydana okumaya ihtiyacı vardı. İngiltere’de bunu Doğu Avrupa bölgesinde gerçekleştiriyor. İngiltere, bakanlarla görüşerek sahaya indiğini, dünyada söz sahibi olduğunu ortaya koyuyor." diye konuştu.

Yılmaz, bölgede olası bir savaşın kararını Rusya'nın değil ABD'nin vereceğini belirtti.

Hedef Almanya

Yılmaz, Ukrayna üzerinden Almanya'nın hedef aldığına vurgularken şunları söyledi;

ABD şunu fark etti, Almanya’nın İtalya’nın Rusya’yla çok güçlü bağları var. NATO etkisinin Avrupa’da tamamen yok olmaya başladığını gördü. Bunun için Doğu Avrupa’yı karıştırdı.

Almanya, Ukrayna’ya Baltık ülkelerinden silahların gitmesine izin vermedi. Gizli devam eden bir durum vardı. ABD ve İngiltere, Almanya’yı ifşa etti.  Bu gelişmelerin ardından Avrupa Birliği ülkelerinin silah ve ticaret hattını İngiltere ve ABD üzerinden gerçekleştireceğini söyleyebiliriz.

Almanya'nın Nabucco hattı anlaşmasını pahalı olduğu için değil, Avrupa Birliği ülkelerini kendisine bağlamak için iptal ettiği ortaya çıktı. Almanya, AB ülkelerini ve NATO’yu düşünen bir ülke mi yoksa gizli bir ittifak yaparak o ülkeleri, ABD’yi zayıflatmaya çalışan bir ülke mi? bu tartışmak lazım.

"Çin Rusları gerçekten destekleyecek mi?"

Rusya'nın krizlere karşı Çin kozuna çok güvendiğinin altını çizen Yılmaz "Rusya’nın güvendiği ve yanıldığı bir nokta var, Çin. Çin Rusları gerçekten destekleyecek mi? Yoksa ABD’yle anlaşıp Rusya’yı doğudan da kuşatacak mı? Geçmişe baktığımızda Çin masada kazanmayı seviyor. Ruslar petrol ve doğal gazdan çok önemli gelir elde ettiler. Ama Rus ekonomisi enerjiye bağlı olduğu için bunu satamazlarsa gelir birkaç yıl içinde sıfırlanabilir.  ABD, Çin’i kullanmak istiyor ama elinde malzemesi yok." dedi.

Çıkan krizleri ABD ve Rusya'nın bilerek sürdürdüğünü dile getiren Yılmaz, krizlerden bu ülkelerin karlı çıktığını, Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin zararlı çıktığını ifade etti.

"Türkiye ekonomisi çok büyük darbe alır"

Rusya ve Ukrayna arasında çıkacak olası bir savaştan Türkiye'nin nasıl etkileneceği konusunda da değerlendirmelerde bulunan Yılmaz "Bu bölgede çıkacak bir savaş Türkiye’ye çok büyük zarar verir. Turistler gelemeyecek, buğday alamayacaksınız, Karadeniz’de hareketliliği sağlamayacaksınız. Türkiye ekonomisi çok büyük darbe alır." diye konuştu. 

2023'ü bekliyorlar

Türkiye’nin Orta Doğu’ya yönelik açılımında diğer ülkelerin adım atmak için 2023 seçimlerini beklediğini ifade eden Yılmaz şunları söyledi;

Türkiye’nin İsrail arasındaki ilişkiler kısa sürede düzelebilecek düzeyde değil. ABD ve İsrail’in beklediği 2023 seçimleri. 2023 seçiminden sonra bazı ülkeler Türkiye ile uzlaşabilirler. Seçimden sonra kim gelirse gelsin onunla masaya oturacaklar. 2023’ü bekliyorlar.

http://ankaramasasi.com/haber/1269907/prof-dr-salih-yilmaz-rusya-ukrayna-krizini-degerlendirdi-hangi-ulke-hedefte
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.