Rusya-Ukrayna savaşında 21. gün

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları 21'inci gününde de sürdü. Ukrayna'dan yapılan açıklamada Rus uçaklarının Mariupol şehrinde yüzlerce sivilin saklandığı tiyatro binasını bombaladığı bildirildi.
Ankara Masası
|
17 Mart 2022, Perşembe - 11:44
Rusya-Ukrayna savaşında 21. gün

Ukrayna'da Rus güçlerinin saldırıları 21. günde de devam etti.

Rus ordusu Ukrayna'nın başkenti Kiev'e yaklaşırken bombardımanın şiddeti de her geçen gün artıyor. Yoğun bombardımanın sürdüğü Harkov'da Rusların vurduğu binada mahsur kalanları tahliye çalışmaları sürerken bir saldırı daha gerçekleşti.

Rus kuvvetlerinin, Kiev'in banliyölerinde özellikle kuzeybatıdaki Bucha kasabası ve batıdaki Jitomir'e giden otoyol çevresinde çatışmaları yoğunlaştırdığı bildirildi.

Harkov bölgesinde işgalin başından bu yana en az 500 sivilin öldüğü bildirildi.

" Mağdurlara ilişkin bilgiler belirleniyor"

Rus uçaklarının Ukrayna’nın Mariupol şehrinde yüzlerce sivilin saklandığı tiyatro binasını bombaladığı bildirildi.

Ukrayna'nın Mariupol Belediye Meclisinden yapılan açıklamada, Rus uçaklarının yüzlerce sivilin saklandığı Mariupol Dram Tiyatrosu’na bombardıman yaptığı kaydedilirken, saldırıda ölenlerin sayısının henüz tespit edilemediği vurgulandı.

Açıklamada, "Uçak, yüzlerce Mariupollu sivilin saklandığı binaya bomba attı. Şehirde yerleşim bölgelerinin bombardımanı devam ettiği için bu korkunç ve insanlık dışı eylemin sonucunu henüz değerlendirmek mümkün değil. Drama Tiyatrosu'nun orta kısmı çöktü ve enkaz, binada bulunan bomba sığınağının girişini engelledi. Mağdurlara ilişkin bilgiler belirleniyor" denildi.

Rusya'dan yalanlama

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Rus uçaklarının tiyatro binasını bombaladığı yönündeki haberleri yalanladı.

Rus Hava Kuvvetlerinin 16 Mart’ta Mariupol şehrindeki hedeflere yönelik hiçbir görev gerçekleştirmediğini kaydeden Mizintsev, Ukraynalı silahlı güçlerin mayınlanmış tiyatro binasını bombalayarak provokasyon gerçekleştirdiğini savundu.

BMGK toplantıya çağrıldı

İngiltere, ABD, Fransa, İrlanda, Norveç ve Arnavutluk, BMGK'yi Ukrayna için toplantıya çağırdı. Çağrıya ilişkin yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçu işlediği ve sivilleri hedef aldığı savunuldu. 

Zelenski önceliklerini açıkladı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya ile Ukrayna'daki savaşla ilgili müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olduğunu belirtti. 

Putin: Ukrayna'yı işgal etmek istemiyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Ukrayna'ya özel operasyon başlatmaktan başka seçeneğimiz yoktu” derken “Ukrayna'yı işgal etmek istemiyoruz” diye konuştu.

“Ukrayna'daki özel operasyon plana göre ilerliyor” diyen Vladimir Putin, “Ordumuz Ukrayna'nın Kırım'a ve Donbas'a saldırma planlarını engelledi” ifadelerini kullandı.

Görüşmeler için hazır olduğunu belirten Rusya Devlet Başkanı, operasyonun tüm hedeflerine ulaşılacağını dile getirdi.

Putin, "Yaptırımlar tüm dünya ekonomisine önemli zararlar verdi, dünyada gıdayla ilgili sorunlar yaşanacak" şeklinde konuştu. 

Vladimir Putin, “Yeni gerçekler, ekonomimizde yapısal değişiklikler gerektirecek. Bunlar kolay olmayacak, daha yüksek enflasyon ve işsizliğe yol açacaklar” dedi. 

"Ruslar Odessa'yı bombaladı"

Rusya'nın Ukrayna işgalinde en az saldırıya maruz kalan kentlerden Odessa'ya, Rus gemileri tarafından ateş açıldı.

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus gemileri tarafından Karadeniz üzerinden Ukrayna'nın Odessa kentinin bombalandığını belirterek, "Birkaç saat önce Rus donanmasına ait gemiler Odessa Bölgesi'ndeki Tusla Köyü açıklarından sahil bölgesine top ve füze atışları gerçekleştirdi. İşgalciler kıyı savunma sistemimizi test etmeye çalışıyordu. Denizcileri karaya çıkarma girişiminde bulunmadılar" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Ukrayna'nın Odessa kentinde, Ruslara karşı yoğun bir hazırlık başlatılırken, kentin sahil kesimlerine hem Ukrayna askerleri hem de sivil halk kum torbalarından siperler oluşturmaya devam ediyor.

Ukrayna ordusunun Rus birliklerini pusuya düşürdüğü anlar ise kameralara yansıdı.

http://ankaramasasi.com/haber/1370612/rusya-ukrayna-savasinda-21-gun
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.