Sami Selçuk: ''Başörtüsü konusu Anayasa'yla da yasa ile de çözülmez''

Eski Yargıtay Birinci Başkanı Sami Selçuk, başörtüsü meselesinin yasayla mı Anayasa'yla mı düzenlemeleri tartışmalarına ilişkin siyasileri eleştirdi. Türkiye'nin bu konularda zaman kaybettiğini belirten Selçuk "Böyle düşünen bir insanda Anayasa kavramı yok demektir. Kim buna teşebbüs etmişse, mevkiisi ne olursa olsun, Anayasa bilinci yok demektir" dedi.
Ecem Çetin
|
17 Ocak 2023, Salı - 22:28
Sami Selçuk: ''Başörtüsü konusu Anayasa'yla da yasa ile de çözülmez''

Eski Yargıtay Birinci Başkanı Sami Selçuk, Ankara Masası Gündem Özel programında gazeteci Gürkan Zengin'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

Selçuk, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çıkışıyla gündeme gelen, AK Parti tarafından Meclis'e yasa teklifi sunulan başörtüsü tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Devlet, bir insanın kafasındaki örtüye karışamaz"

Anayasa'ların teferruatla değil ilkelerle uğraştığını söyleyen Selçuk, "Anayasa'da ne diyor? Düşünce özgürlüğü, inanç özgürlüğü diyor.  Devlet, inanç özgürlüğünden dolayı bir insanın kafasındaki örtüye karışamaz. Devletin işi değil" dedi.

"Böyle saçma şey olmaz"

Selçuk, "Anayasa yönetmelik değil, tüzük de değil. Böyle saçma şey olmaz. Başörtüsü düzenlemesi yasa ile de olmaz, hiç bir şeyle olmaz." ifadelerini kullandı. 

"Böyle düşünen bir insanda Anayasa kavramı yok demektir. Kim buna teşebbüs etmişse, mevkiisi ne olursa olsun, Anayasa bilinci yok demektir. " diyen Selçuk, şunları söyledi:

"Bu zaten fiilen kalktı. Hiçbir yerde yasak yok. İnsanlar devam ediyor. Neyi yasayla düzenliyorsunuz? Türkiye bunun için zaman kaybediyor. Saçma şeylerle uğraşıyor. Daha ciddi meseleler varken, bunlarla uğraşan bir ülke. Böyle bir düşünce düzeyi Avrupa'ya hiç de iyi örnekler sunmuyor. "

"Siz vazgeçilmez bir insan mısınız?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü kez aday olup olmayacağı tartışmalarına ilişkin ise Selçuk “Bunlar ilkedir. Kamuoyu ne biliyor, bir Cumhurbaşkanı iki kez seçilebilir, çünkü Anayasa öyle diyor. İlke olarak da onu Anayasa’ya koyduysanız sizin ona artık hiç talip olmamanız lazım. Siz ABD’de ikiden fazla ben Cumhurbaşkanı olacağım diyen kişi gördünüz mü? Bir kez olmuştur o da Roosevelt. Savaş durumda. Ama kural nedir, iki kere Cumhurbaşkanı olmak.  Beni çok sevdiler, ben tekrar seçileceğim, diyen bir Cumhurbaşkanı adayı duydunuz mu? Bu bir bilinç meselesidir ve hukuka saygıdır. Şu bahaneyle, bu bahaneyle ilkeyi çiğneyemesiniz, çeker gidersiniz. Beni gerisi ilgilendirmiyor. Anayasa bir kural getirmiş, buna uyarsınız ve örnek olursunuz. Neye inat ediyorsunuz, ne gereği var. Siz vazgeçilmez bir insan mısınız? Bu ülkenin kurucusu bile son döneminde aday olmamayı düşünmüştür.” İfadelerini kullandı.

http://ankaramasasi.com/haber/2061540/sami-selcuk-basortusu-konusu-anayasayla-da-yasa-ile-de-cozulmez
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.