GKRY, KKTC’nin yardım teklifini reddetti

GKRY, KKTC’nin orman yangınlarıyla mücadelesine destek vermek için yaptığı yardım teklifini kabul etmedi.
Mevlüt Peker
|
07 Ağustos 2023, Pazartesi - 21:08
GKRY, KKTC’nin yardım teklifini reddetti

GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi), Limasol'daki orman yangınına müdahale için KKTC'nin (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) yardım teklifini reddetti ve yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

Geçtiğimiz perşembe günü Kıbrıs'ın Limasol şehrine bağlı Alassa köyü yakınlarında başlayan orman yangını, söndürüldükten sonra dün tekrar alevlendi. Yangını kontrol altına almak amacıyla Yunanistan, Mısır, İsrail, Lübnan, Filistin, Ürdün ve İngiltere'den yardım geldi. Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması da devreye girdi ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulides ile telefon görüşmesi yaparak yardım teklifinde bulundu.

Hristodulides, Kıbrıs Türk makamlarının samimi yardım teklifine memnuniyetini dile getirerek teklifin değerlendirileceğini ifade etti. Tatar'ın yardım teklifi üzerine KKTC Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı ve İtfaiye Müdürlüğü, hazır olmaları için 25 personel ve 8 araçla yangınla mücadele için bekledi.

Cumhurbaşkanı Tatar'ın bu yardım teklifinin ardından Rum Müzakereci Menelaos Menelau, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi M. Ergün Olgun'u arayarak Kıbrıs Türk makamlarının nasıl yardımcı olabileceğini sordu. Olgun, dağlık arazide faaliyet gösterebilecek KKTC Orman Dairesi'ne bağlı personelin 2 yangın söndürme aracı, 1 komuta aracı ve 1 su tankeri ile Sivil Savunma Teşkilatı'na bağlı 2 yangın söndürme aracı, 1 komuta aracı ve 1 su tankerini kullanıma hazır olduğunu iletti.

Ancak Menelau, yardım talebinin yangının kontrol altına alınma aşamasına girdiği yönündeki bilgiler üzerine teşekkür ettiğini ve yardım teklifini reddettiğini belirtti. Rum lider, özellikle Cumhurbaşkanı Tatar'ın Hristodulides'i bizzat arayarak yardım teklifinde bulunmasını takdir ettiklerini belirtti.

Yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı ve sabah saatlerinde hava unsurlarının müdahalesiyle yangın söndürme çalışmalarına devam edildi. Adalet Bakanı Anna Prokipiu-Kukkidu, yangının kontrol altına alındığını ve itfaiye ekiplerinin hazır beklediğini sosyal medya üzerinden duyurdu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2093442/gkry-kktcnin-yardim-teklifini-reddetti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.