Küresel piyasalarda negatif seyir (17.01.2024)

Küresel piyasalarda, Çin'den gelen karışık veriler ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirim beklentilerindeki zayıflama nedeniyle negatif bir seyir izleniyor. Bugün, Avrupa'da açıklanacak enflasyon verileri yakından takip edilecek.
Ersin Küçükbarak
|
17 Ocak 2024, Çarşamba - 09:38
Küresel piyasalarda negatif seyir (17.01.2024)

Dünya genelinde merkez bankalarının mart ayında güvercin adımlara yönelebileceği beklentileri, gün geçtikçe zayıflarken, bu durum risk iştahını olumsuz etkiliyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyondaki düşüşlerin Fed'in faiz indirimine olanak sağlayabileceğini ancak dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti.

Waller, faiz indirimlerinin zamanlamasının verilere bağlı olduğunu vurgulayarak, bu konuda dikkatli ve metodik bir yaklaşımın gerekliliğine işaret etti. Bu açıklamalarla birlikte faiz indirimi beklentileri gerilerken, tahvil piyasalarında satış baskısı arttı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, 12 Aralık'tan bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi.

Güçlenen dolar, altının ons fiyatında satış baskısına yol açarken, altın dün yüzde 1,3 gerileyerek 2.021 dolardan alıcı buldu. Analistler, bugün ABD'de açıklanacak sanayi üretimi ve perakende satış verilerinin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini belirtiyor.

ABD'de büyük teknoloji şirketi Apple'ın Çin'de iPhone indirimleri sonrasında hisseleri yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti. Boeing'in 737 Max 9 modeliyle ilgili devam eden soruşturmalar ve Wells Fargo'nun şirketin notunu düşürmesiyle hisseleri yüzde 8'e yakın geriledi.

Avrupa'da İngiltere ve Euro Bölgesi'nde açıklanacak enflasyon verileri ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı açıklamalar önemli. Analistler, bu verilerin ve açıklamaların piyasalarda oynaklığı artırabileceğini ifade ediyor.

Asya'da ise Japonya'da düşen Japon yeninin ihracatçıları destekleyebileceği beklentisi, Japon pay piyasalarındaki düşüşü sınırladı. Çin'de açıklanan verilere göre, ülke ekonomisi yıllık bazda yüzde 5,2 büyüyerek beklentilerin altında kaldı. Çin'de sanayi üretimi artarken, işsizlik oranı yüzde 5,1'e çıktı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün yüzde 0,15 değer kaybıyla 8.032,17 puandan tamamladı. Dolar/TL ise önceki kapanışının üzerinde 30,1033'ten günü kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 30,1180 seviyesinden işlem görüyor. Yurt içinde özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu ve konut fiyat endeksi verileri takip edilecek. Yurt dışında ise Lagarde'ın açıklamaları, İngiltere ve Euro Bölgesi'nde enflasyon, ABD'de perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri önemli olacak.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

10.00 Türkiye kasım ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu

10.00 İngiltere aralık ayı TÜFE ve ÜFE

13.00 Euro Bölgesi aralık ayı TÜFE

13.05 Euro Bölgesi ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması

14.30 Türkiye kasım ayı konut fiyat endeksi

16.30 ABD aralık ayı perakende satışlar

17.15 ABD aralık ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı

http://ankaramasasi.com/haber/2120451/kuresel-piyasalarda-negatif-seyir-17012024
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.