İran'da seçim ikinci tura kaldı

İran'da, 14'üncü Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde adaylardan hiçbiri yüzde 50'yi geçemeyince en çok oy alan reformist Pezeşkiyan ile muhafazakar Said Celili, ikinci tura kaldı.
Onur Çetinkaya
|
29 Haziran 2024, Cumartesi - 11:13
İran'da seçim ikinci tura kaldı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle dönüşte helikopter kazası geçirdi.

Tespit edilen noktaya ulaşan İranlı ekipler kazadan sağ kurtulan olmadığını belirledi.

Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yerine geçici Cumhurbaşkanı olarak Birinci Başkan Yardımcısı Muhammed Muhbir atandı.

Muhbir, Reisi'nin ölümü sonrası seçim tarihinin belirlenmesine ilişkin toplantı düzenlendi.

Toplantı sonrası alınan kararı açıklayan Muhbir,  Cumhurbaşkanlığı Seçimi 28 Haziran'da yapılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı adayları kampanya sürecinin dolmasına saatler kala
son mitinglerini düzenledi.

Kamuoyu yoklamasında ilk sırada Pezeşkiyan'ın ismi yer alıyor.

Pezeşkiyan'ın arkasında ikinci sırasında yüzde 28,8 ile Celili yer alırken diğer muhafazakar aday Kalibaf ise yüzde 19,1 ile üçüncü sırayı aldı.

Katılım çağrısı 

İran lideri Ali Hamaney, halka, 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine yoğun katılım göstermeleri çağrısında bulundu.

İran lideri Hamaney, "Seçimlere katılımın yüksek olması konusu üzerinde bu denli durmamızın nedeni, İslam Cumhuriyeti'nin başının dik olduğunu ortaya koymak içindir." ifadelerini kullandı.

Seçimi ikinci tura kaldı

Dün başlayan oy kullanma işleminde 19 milyon 69 bin 713 oy sayıldı.

Oy dağılımına bakıldığında Pezeşkiyan, 8 milyon 302 bin 577 oy alarak yüzde 43,5 ile yarışı önde götürüyor. Şu ana kadar sayılan oyların 7 milyon 189 bin 756'sını alan Celili onu yüzde 37,7 ile Pezeşkiyan'ı takip ediyor.

Seçiminde adaylardan hiçbiri yüzde 50'yi geçemeyince en çok oy alan reformist Pezeşkiyan ile muhafazakar Said Celili, ikinci tura kaldı.

5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda  eformist Pezeşkiyan ile muhafazakar Said Celili bir kez daha karşı karşıya gelecek ve  kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2145297/iranda-secim-ikinci-tura-kaldi
Etiketler: iran seçim

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.