Ali Hikmet Akıllı: Gettolaşma ne Ankaralı'nın ne Suriyeli'nin faydasına değil

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, Türkiye'deki mülteci sorununu çözeceklerini söyledi. "Kollarından tutup atmayacağız, davulla zurnayla yollayacağız” diyen Akıllı, gettolaşma tehlikesine işaret etti.
Ankara Masası
|
18 Mart 2022, Cuma - 16:28
Ali Hikmet Akıllı: Gettolaşma ne Ankaralı'nın ne Suriyeli'nin faydasına değil

Ali Hikmet Akıllı, Ankara Masası canlı yayınında Genel yayın Yönetmeni Fatih Atik’in sorularını yanıtladı.

Atik’in, Türkiye’deki Suriyelilerin geri dönüşü konusunda Deva Partisi ile CHP arasındaki farklı görüşlere işaret etmesi üzerine de, hem Türkiye hem Suriye’de uygun koşulların oluşturulması halinde pek çok sığınmacının ülkesine döneceğini  ifade etti

“Biz hiçbir zaman zorla göndereceğiz demedik” ifadesini kullanan Akıllı şunları söyledi:

“Kollarından tutup atmayacağız, davulla zurnayla yollayacağız”

“Biz hiçbir zaman zorla göndereceğiz demedik. Biz davulla zurnayla yollayacağız dedik. Burada yaşayan Suriye kökenli insanların ülkelerine dönmeleri için uygun koşulların yaratılması halinde biz bunların döneceği kanaatindeyiz. Biz bu inşalarımızın ülkelerine dönmeleri için gerekli koşulları hem burada hem de bulundukları ülkede oluşturacağız. Bizde tutup kollarından atacağız demiyoruz. Böyle bir şey yok. Bunun mümkün olmayacağını düşünenler olabilir ama biz bunun mümkün olduğunu düşünüyoruz.”

Ali Hikmet Akıllı, Suriyelilerin tamamını göndermek gibi bir iddia ortaya koymadıklarını, bunun gerçekçi olmayacağını vurguladı.

Akıllı şöyle devam etti:

Entegrasyon uyarısı

“ Bugün resmi rakam diyelim ki 3,5 milyon. Şunu elbette söylemek gerçekçi olmaz. Bugün resmi rakam 3 buçuk milyon değil mi? Bu 3,5 milyonun 3,5 milyonu da döner dersek bu gerçekçi olmaz. Bu ülkede doğanlar, bu ülkede ilkokulu bitirenler oldu. Biz bu dönüş meselesini konuşurken hem şuan da hem ilerde bu kişilerin kalması muhtemel kişiler konusunda ciddi bir entegrasyon konusunu bu ülkenin şimdiden düşünmesi, planlaması lazım.”

Türkiye’deki sığınmacıların gettolaşmasının entegrasyonun önündeki en büyük engel olduğuna işaret eden Akıllı şunları ifade etti:

“Gettolaşma ne Ankaralı'nın ne Suriyeli'nin faydasına değil”

“ Göç tecrübesi yaşayan ülkelerin yakından bildiği şey vardır. Entegrasyon konusundaki en büyük engellerden bir tanesi gettolaşmadır. Ankara'da çok ciddi bir gettolaşma var. Bu ne Ankaralının iyiliğinedir, ne o gettolarda yaşayan Suriyeli veya Iraklı, Pakistanlı fark etmez insanlarımızın  yararınadır. Bu entegrasyonun önündeki en büyük engeldir. Buna bir an önce mutlaka çözüm bulunması lazım.”

http://ankaramasasi.com/haber/1373528/ali-hikmet-akilli-gettolasma-ne-ankaralinin-ne-suriyelinin-faydasina-degil
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.