Japonya’da “Abe cenazesi” krizi

Eski Japonya Başbakanı Abe Shinzo için düzenlenecek resmî cenaze töreni krizin çıkmasına sebep oldu.
Mevlüt Peker
|
22 Temmuz 2022, Cuma - 12:42
Japonya’da “Abe cenazesi” krizi

Japonya'da hükümet, suikast neticesinde hayatını kaybeden eski Başbakan Abe Shinzo için 27 Eylül Salı günü Tokyo'da resmî tören yapılacağını duyurdu. Cenaze töreninin masraflarının devlet bütçesinden karşılanacak olmasına muhalefetten tepki geldi.

Seçim konuşması sırasında silahlı suikaste uğrayarak yaşamını yitiren eski Japonya Başbakanı Abe Shinzo için yapılması planlanan resmî cenaze töreni ile ilgili detaylar netlik kazandı.

Japonya hükümeti, Abe Shinzo'ya son vedanın Tokyo'da bulunan Budokan spor salonunda 27 Eylül Salı günü yapılacağını açıkladı. Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, tören kararının da alındığı bakanlar kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Abe Shinzo'nun Japon siyaset sahnesinde simgesel öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Ülkenin en uzun süre görevde kalan başbakanı olan Abe, diğerlerinden farklı liderlik becerileri sergilediği ve bir dizi ciddi iç ve uluslararası meselenin üstesinden gelmek için ağır sorumluluklar üstlendiği için bu kararı verdik" dedi.

Yabancı devlet başkanlarının da davet edileceği cenaze töreninin hazırlıkları için hükümet uhdesinde bir sekreterlik kurulduğunu belirten Hirokazu Matsuno, tören masraflarının devlet bütçesinden karşılanacağı ve mütevazi bir tören yapılacağı bilgisini verdi.

Muhalefetten tepki

Abe Shinzo'nun resmî cenaze törenine ait masrafların hepsinin devlet bütçesinden karşılanacak olması muhalefetin tepkisine yol açtı. Muhalif partiler, eski başbakanlar için resmî cenaze töreni tertiplenmesini gerektirecek bir yasa olmadığını vurgularken, sosyal medyada ise halkın Abe Shinzo'nun başarıları, siyasi mirası ve karıştığı skandallarla ilgili konularda ikiye bölünmüş olduğu, bu yüzden kararın Japonya Meclisi’nde tartışılması gerektiği değerlendirmeleri yapıldı.

Japonya Başbakanlık Ofisi önünde 400’e yakın vatandaşın katılımıyla yapılan protesto gösterisinde hitap eden muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti lideri Mizuho Fukushima, söz konusu kararı "Anayasa ile korunan düşünce ve vicdan özgürlüğünün açıkça ihlali" olarak değerlendirdi. Kanuni dayanağı bulunmadığı için eski Başbakan Eisaku Sato'ya da resmî cenaze töreni yapılmadığını anımsatan Eisaku Fukushima, kabinenin Abe Shinzo için resmî cenaze töreni kararı almasını doğru bulmadıklarını belirtti.

Modern Japonya tarihinde örneği var

Muhalefet her ne kadar yasaları ve Eisaku Sato örneğini verse de modern Japonya tarihinde eski bir başbakan için gerçekleştirilmiş resmi cenaze töreni de bulunuyor. 2. Dünya Savaşı sonrasında geçiş döneminde başbakanlık görevini ifa eden Shigeru Yoshida, resmî cenaze töreni ile uğurlanmıştı. Eski Japonya Başbakanı Yasuhiro Nakasone'nin cenaze töreni ise 2020 yılında kabine ve LDP (Liberal Demokrat Parti) tarafından ortaklaşa yapılmıştı. Hükümetin, cenaze töreni maliyetinin yarısı olan 698 bin dolar bedelli masrafı üstlendiği açıklanmıştı.

http://ankaramasasi.com/haber/1667714/japonyada-abe-cenazesi-krizi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.