Mogan Gölü'nün sakinleri...

Ankara'nın önemli sulak alanlarından Mogan Gölü Türkiye içinde de önemli doğal yaşam alanları arasında yer alıyor.
AA
|
30 Mart 2024, Cumartesi - 11:36
Mogan Gölü'nün sakinleri...

Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Mogan Gölü, önemli bir sulak alan ve rekreasyon mekanı olmasının yanı sıra florası ve faunası bakımından da ülkenin önemli doğal yaşam alanları arasında yer alıyor.

Değişik türden yaban hayvanlarının barınmasına imkan sağlayan gölde karabaş martılar da gözlemlenebiliyor.

15 özel koruma bölgesinden biri

Mogan Gölü, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde bulunan bir set gölüdür. Göl ve çevresi, Barselona Sözleşmesi çerçevesinde Türkiye'de ilan edilen 15 özel koruma bölgesinden bir tanesini oluşturan "Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi" içinde yer alır.

Fauna

Göl ve çevresi, belirli mevsimlerde pek çok kuş türüne ev sahipliği yapan önemli bir sulak alan özelliği göstermektedir. Tarih boyunca 226 farklı kuş türünün kaydedildiği gölde özellikle dikkuyruk ve pasbaş patka türleri yoğun bir şekilde üremektedir.

2017 yılında yapılan çalışmalar sonucunda Cyprinidae, Atherinidae ve Esocidae familyalarına ait Cyprinus carpio, Carassius gibelio, Tinca tinca, Alburnus escherichii, Pseudorasbora parva, Atherina boyeri ve Esox lucius gibi balık türlerinin burada yaşamaya devam ettiği tespit edildi.

Flora

Açık göl alanının etrafını sazlık, ıslak çayır, bozkır, kuru tarımsal alanlar ve koruluklar çevreler. Kıyı kesimleri ise taş ve kum zeminli olup köklü su bitkilerinin yoğun olarak yayılış gösterdiği, besince zengin bir göldür. Bölgeye endemik bir bitki türü olan sevgi çiçeği en çok gölün batı kısmındaki Kalındil Burnu'nda ve güney kesimlerde bulunur.

http://ankaramasasi.com/haber/2131617/mogan-golunun-sakinleri
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.