Giorgi Mamardashvili kimdir?

La Liga kulübü Valencia ve Gürcistan milli takımında oynayan Gürcü profesyonel futbolcu Giorgi Mamardashvili kimdir?
Barış Yılmaz
|
28 Haziran 2024, Cuma - 14:54
Giorgi Mamardashvili kimdir?

Giorgi Mamardashvili, 29 Eylül 2000 doğumlu Gürcü profesyonel bir futbolcudur. La Liga kulübü Valencia ve Gürcistan millî takımı için kalecilik yapmaktadır.

Kulüp Kariyeri Dinamo Tiflis Tiflis'te doğan Mamardashvili, 2012 yılında Dinamo Tiflis'in genç takımına Gagra'dan katıldı. 2018 sezonunun büyük bir kısmında yedek kulübesinde yer aldıktan sonra, 2019 sezonu için Rustavi'ye kiralandı.

Rustavi Mamardashvili, profesyonel debutunu 2 Mart 2019'da, deplasmanda Locomotive Tiflis'e karşı oynanan 4-1'lik maçta ilk 11'de başlayarak yaptı. 28 maçta forma giydi ve takımının küme düşmekten kaçınmasına yardımcı oldu, ardından Locomotive'e de kiralık olarak transfer oldu.

Locomotive Tiflis Kaleci, 2020 yılında Locomotive'in UEFA Avrupa Ligi kampanyasında büyük övgü topladı. Marca gazetesine göre, Granada'ya karşı gösterdiği büyük performans İspanyol gözlemcilerin dikkatini çekti.

Aralık ayının sonlarında Gürcistan Futbol Federasyonu'ndan Yılın Kalecisi ödülünü aldı. Yetenekleri UEFA tarafından da fark edildi ve 2021'de parlayacak 50 genç yetenek listesine dahil edildi.

Valencia 7 Haziran 2021'de Mamardashvili, İspanyol kulübü Valencia'ya bir yıllık kiralık anlaşma ile transfer oldu ve satın alma opsiyonuyla Tercera División RFEF'de rezervlere atandı. Ana kadro ile sezon öncesi çalışmalarına katıldı, teknik direktör José Bordalás'ı etkileyerek ligdeki ilk maç olan 13 Ağustos'taki Getafe karşılaşmasında ilk 11'de başlama şansı buldu ve maç 1-0 Los Che lehine sonuçlandı.

31 Aralık 2021'de Valencia, Mamardashvili'nin 2024 yılına kadar geçerli olacak bir sözleşmeyle ve bir yıl daha opsiyonla kalıcı transferini duyurdu.

Bu sezon Giorgi Mamardashvili, 18 lig maçında 8 clean sheet yaparak 560 dakika boyunca gol yemeden oynadı. La Liga'nın haftanın sembolik takımına iki kez seçildi. Ayrıca üç kez Maçın Kralı ödülünü aldı. Mayıs 2022'de Marca, Mamardashvili'yi La Liga'nın Sezonun Keşfi takımına dahil etti.

Sonraki sezon Mamardashvili, 38 lig maçında yedek kalmadan görev aldı. Üç kez La Liga'nın haftanın takımına seçildi. Valencia taraftarlarının oylarıyla Mamardashvili, 2023 yılının en iyi oyuncusu seçildi; bir önceki yıl Gonçalo Guedes'in ardından 2. sırayı almıştı.

28 Ocak 2024 tarihinde Mamardashvili, kulüp tarihinde bir rekor kırdı ve La Liga'da 60. kez üst üste başlayan maçına çıktı. Sonuç olarak, 69 lig maçında üst üste oynadı. Üçüncü sezonunda kulüpte Mamardashvili, 13 clean sheet yaparak, La Liga'da en fazla penaltı kurtaran isimlerden biri oldu ve en çok golü önleyen isimlerden biri olarak başarılı sonuçlar elde etmeye devam etti.

Millî Kariyeri Gürcistan U21 takımı için üç maça çıktıktan sonra, Mamardashvili 8 Eylül 2021 tarihinde Bulgaristan'a karşı oynanan 4-1'lik hazırlık maçında Gürcistan millî takımı için debutunu yaptı. İlk resmi maçına 9 Haziran 2022 tarihinde Kuzey Makedonya'ya karşı UEFA Uluslar Ligi'nde 3-0'lık galibiyetle çıktı. Performansı nedeniyle 5. hafta sonrası Haftanın Takımı'na seçildi ve whoscored.com onu Grup C'nin aylık ve sezonluk En İyi XI'ine dahil etti.

Mamardashvili, Euro 2024 için Gürcistan kadrosuna seçildi. Büyük uluslararası bir turnuvada ilk maçına, Türkiye'ye karşı oynanan 3-1'lik mağlubiyette çıktı. Çekya'ya karşı oynanan bir sonraki maçta 11 kurtarış yaparak Maçın Oyuncusu ödülünü aldı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2145179/giorgi-mamardashvili-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.