TÜRK-İŞ "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın haziran sonuçlarını açıkladı

4 kişilik bir ailenin Haziran’da açlık sınırı 18 bin 978 lira, yoksulluk sınırı ise 61 bin 820 lira oldu. TÜRK-İŞ, Haziran 2024'e ait "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasını açıkladı.
AA
|
01 Temmuz 2024, Pazartesi - 11:55
TÜRK-İŞ "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın haziran sonuçlarını açıkladı

Araştırmada, sağlıklı ve dengeli beslenme için 4 kişilik bir ailenin yapması gereken minimum gıda harcaması "açlık sınırı" olarak tanımlanırken, bu rakam Haziran ayında 18 bin 978 lira 77 kuruş olarak belirlendi.

Gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlar için yapılan toplam harcama olarak değerlendirilen "yoksulluk sınırı" ise 61 bin 820 lira 10 kuruş yükseldi.

Bekar bir çalışan için aylık "yaşama maliyeti" 24 bin 614 liraya çıktı.

Gıda fiyatlarındaki artışın hız kesmesine paralel olarak Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda harcamalarında bir önceki aya göre artış yüzde 0,05’te kaldı. Gıda harcamalarında, son 12 aylık değişim oranı ise yüzde 82,96 olarak ölçüldü.

Gıda fiyatlarındaki değişim

Haziran ayında süt, yoğurt ve peynir ürünlerinin fiyatlarında büyük bir değişiklik gözlenmedi. Dana ve kuzu eti fiyatlarında Kurban Bayramı'nın etkisiyle bir miktar düşüş yaşanırken, tavuk eti fiyatları sabit kaldı. Baklagillerden nohut ve kırmızı mercimeğin kilogram fiyatı 3 lira, kuru fasulye ve yeşil mercimeğin kilogram fiyatı ise 5 lira arttı.

Ortalama sebze kilogram fiyatı 34 lira olarak belirlenirken meyve kilogram fiyatı ise 57 lira düzeyinde gerçekleşti.  Ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağı fiyatlarında kısmi artışlar görülürken, margarin ile siyah ve yeşil zeytin fiyatları değişmedi. Çay fiyatlarında bir miktar artış yaşanırken, şeker fiyatlarında kısmi düşüş tespit edildi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2145532/turk-is-aclik-ve-yoksulluk-siniri-arastirmasinin-haziran-sonuclarini-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.