Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'a çevrildi

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının yatırımcıların odağında olduğu güne olumlu bir başlangıç yaptı
AA
|
02 Temmuz 2024, Salı - 09:44
Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'a çevrildi

Bazı merkez bankalarının uzun bir aradan sonra yılın ilk yarısında faiz indirimine gitmesi, yılın ikinci yarısında bu adımların ne sıklıkla tekrarlanacağı sorusunu gündeme getirdi ve varlık fiyatlarını etkiledi. Özellikle Fed'in izleyeceği yol hakkındaki belirsizlikler, yatırımcıların karar almasını zorlaştırırken, Powell'ın yapacağı açıklamaların bankanın gelecekteki politikalarına dair ipuçları vereceği tahmin ediliyor.

ABD'de dün açıklanan veriler, ekonomik aktivitede yavaşlamaya işaret etti. Cuma günü açıklanacak olan istihdam raporunun ise ABD ekonomisinin gidişatına dair daha fazla bilgi sunması bekleniyor. Tedarik Yönetim Enstitüsü'nün (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziranda 48,5'e gerileyerek beklentilerin altında kaldı. Analistler, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın enflasyonun düşmesine yardımcı olacağını ve iş gücü piyasasındaki olası soğuma işaretlerinin Fed'in politika alanını genişleteceğini belirtiyor.

Para piyasalarında, Fed'in eylül ayında faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 71, kasım ayında ise yüzde 95 olarak fiyatlanıyor. Aralık ayında ikinci bir faiz indirimi yapılma olasılığı ise yüzde 80 olarak değerlendiriliyor.

Teknoloji ve Havacılık Sektörlerinde Hareketlilik

Dün teknoloji sektöründe yükselişler öne çıktı. Apple hisseleri yüzde 2,9, Amazon hisseleri yüzde 2 ve Microsoft hisseleri yüzde 2,2 değer kazandı. Ayrıca, Boeing'in parça üreticisi Spirit AeroSystems'ı yaklaşık 4,7 milyar dolara satın alacağını duyurmasının ardından hisseleri yüzde 2,5 yükseldi. Chewy hisseleri, sosyal medya fenomeni "Roaring Kitty"nin şirket hisselerini aldığının bildirilmesi sonrası açılışta yüzde 4'ün üzerinde değer kazanmasına rağmen, günü yüzde 6,6'lık kayıpla kapattı.

ABD'de Tahvil ve Dolar Endeksi

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yaklaşık 10 baz puanlık artışla yüzde 4,49 seviyesini test ettikten sonra bugün yüzde 4,45 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi ise yüzde 0,1 artışla 105,9 seviyesinde seyrediyor. Altının ons fiyatı ise yüzde 0,2 azalışla 2 bin 327 dolardan işlem görüyor.

Petrol ve Enerji Piyasaları

Orta Doğu'da artan gerilim ve Atlantik'teki kasırga sezonuna ilişkin endişeler, Brent petrolün varil fiyatını yüzde 1,9 artışla 86,5 dolara çıkardı. Şu sıralarda Brent petrol, yüzde 0,2 artışla 86,6 dolardan işlem görüyor.

Avrupa Borsalarında Pozitif Seyir

Avrupa borsaları dün alıcılı bir seyir izlerken, bugün ECB Başkanı Lagarde'ın yapacağı açıklamaların varlık fiyatlarını etkileyebileceği öngörülüyor. Almanya'da açıklanan enflasyon verileri, ülkede enflasyonun beklenenden hızlı yavaşladığını gösterdi. Fransa'da aşırı sağ partinin salt çoğunluğu sağlayamama ihtimali de risk iştahını destekliyor. Dün, FTSE 100 endeksi yüzde 0,03, CAC 40 endeksi yüzde 1,09, MIB 30 endeksi yüzde 1,7 ve DAX 40 endeksi yüzde 0,3 artış kaydetti. Avrupa endeks vadeli kontratları ise yeni güne negatif başladı.

Asya Piyasalarında Karışık Görünüm

Asya pay piyasalarında Güney Kore hariç pozitif bir seyir öne çıktı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5 yükseldi. Güney Kore'de Kospi endeksi ise yüzde 0,7 geriledi. Dolar/yen paritesi, 161,72 ile 38 yılın zirvesine yükselirken, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) olası müdahaleleri yakından takip ediliyor. BoJ'un bu yıl iki faiz artırımına gitme ihtimali fiyatlanırken, temmuz toplantısında yüzde 62 ihtimalle 10 baz puanlık artış yapması bekleniyor.

Türkiye Piyasaları

Türkiye'de Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün yüzde 2,86 azalışla 10.343,31 puandan kapandı. Dolar/TL, dün yüzde 0,2 gerileyerek 32,6553'ten kapandıktan sonra bugün 32,6730 seviyesinden işlem görüyor. BIST 100 endeksinde 10.300 ve 10.000 seviyeleri destek, 10.500 ve 10.600 puan direnç konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

12.00 Euro Bölgesi, haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi

12.00 Euro Bölgesi, mayıs ayı işsizlik oranı

16.30 ABD, Fed Başkanı Powell'ın konuşması

16.30 Euro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması

17.00 ABD, mayıs ayı JOLTS açık iş sayısı

http://www.ankaramasasi.com/haber/2145660/kuresel-piyasalarda-gozler-fed-baskani-powella-cevrildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.