SPK, kripto varlıklara ilişkin sürecin detaylarını açıkladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik düzenlemelerin detaylarını açıkladı. Yeni düzenlemeye göre, Türkiye'de faaliyet gösteren veya gösterecek olan kripto varlık hizmet sağlayıcıları, ilgili kanun kapsamında SPK'nın denetimi altına alınacak.
Afife Kaya
|
02 Temmuz 2024, Salı - 22:23
SPK, kripto varlıklara ilişkin sürecin detaylarını açıkladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlıklara yönelik düzenlemeleri içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesinin ardından, kripto varlıklara ilişkin sürecin detaylarını açıkladı. SPK tarafından yapılan duyuruda, Türkiye’de faaliyet gösteren veya gösterecek olan kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ilgili kanun kapsamında Kurul’un düzenleme ve denetimi yetkisi altına alındığı belirtildi.

Duyuruda, yeni düzenlemeyle kripto varlıkların alım satımı, takas, transfer ve saklama hizmetleri ile kripto varlıklara ilişkin cüzdandan transfer hakkı sağlayan özel anahtarların saklanması ve yönetimi faaliyetlerinin bir veya birkaçının düzenli olarak icra edildiği her türlü ortamın kanun kapsamına alındığı ifade edildi. Kanunda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında ilgili maddeler uyarınca işlem tesis edileceği vurgulandı.

SPK'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "6362 sayılı Kanun’a eklenen Geçici 11. maddenin birinci fıkrasında, 'Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütenler, yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde, Kurulca belirlenecek belgelerle Kurula başvuruda bulunarak, Kanunun 35/B ve 35/C maddeleri hükümleri uyarınca çıkarılacak ikincil düzenlemelerde öngörülecek şartları sağlayarak faaliyet izni almak üzere gerekli başvuruları yapacaklarına veya müşteri hak ve menfaatlerini zarara uğratmadan üç ay içerisinde tasfiye kararı alacaklarına ve tasfiye sürecinde yeni müşteri kabul etmeyeceklerine dair bir beyan sunmak zorundadır.' hükmü yer almaktadır. Bu çerçevede, 2 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetini yürüten ve yürütmeye devam etme iradesi olanların 2 Ağustos 2024 tarihine kadar, gerekli bilgi, belge ve açıklamalarla birlikte Geçici 11. maddenin birinci fıkrasına uygun beyanlarını Kurula yazılı olarak sunmaları zorunludur."

Ayrıca, 2 Temmuz 2024 itibarıyla kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütmekte olup bu faaliyete devam etme iradeleri olmayanların da 2 Ağustos 2024 tarihine kadar tasfiye kararı alacaklarına dair beyanlarıyla birlikte gerekli form ve açıklamaları SPK’ya yazılı olarak iletmeleri gerekmektedir.

Duyuruda, “Kanun uyarınca 2 Ekim 2024 tarihine kadar tasfiye kararı alması gerekecek kuruluşlar, bu durumu internet sitelerinde duyururlar ve müşterilerine elektronik posta, kısa mesaj, telefon ve benzeri iletişim araçları ile bildirirler. Bildirimlerin müşterilere sağlıklı şekilde iletilmesine dair sorumluluk tasfiye olacak kurumlara aittir.” denildi.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarih sonrasında ve Kurulca çıkarılacak ikincil düzenlemeler yürürlüğe girmeden önce faaliyete başlamak isteyen kuruluşların, gerekli bilgi, belge ve açıklamalarla birlikte Geçici 11. maddenin birinci fıkrasına uygun beyanlarını SPK’ya yazılı olarak sunmaları zorunlu kılındı.

SPK'nın açıklamasında şu bilgilere yer verildi: “Kurula yapılan başvurular, Kurulumuz internet sitesinde yer alan 'Kurumlar/Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları' sekmesi altında 'Faaliyette Bulunanlar Listesi' ve 'Tasfiye Beyanında Bulunanlar Listesi' olmak üzere iki ayrı liste halinde ilan edilecek olup, güncel listelere https://spk.gov.tr/kurumlar/kripto-varlik-hizmet-saglayicilar adresinden erişilmesi mümkün olacaktır. Eksik veya yetersiz yapılan başvurular 'Faaliyette Bulunanlar Listesi'ne dahil edilmeyecektir. Kanun uyarınca Kurulumuzca çıkarılacak ikincil düzenlemeler yürürlüğe girdikten sonra, bu listede yer almayan herhangi bir kuruluş tarafından Kuruldan izin alınmaksızın faaliyet yürütülemeyecektir. Yine bu listede yer alan kuruluşlar da faaliyetlerine devam etmekle birlikte, ikincil düzenlemelerde belirtilecek şartlar dahilinde ayrıca faaliyet izni başvurusu yapacaktır.”

SPK'ya belirtilen usul ve tarihe kadar başvuru yapmamış olanlar hakkında Kanun’un 99/A ve 109/A maddeleri hükümleri uyarınca işlem tesis edilebileceği belirtilen duyuruda, “Tasfiyeye gitmeyi tercih eden ya da belirlenen süre içerisinde Kurula başvuru yapmayan kuruluşlarda hesapları bulunan müşterilerin transfer taleplerinin bu kuruluşlarca yerine getirilmemesi 109/A maddesi kapsamında izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti suçunu oluşturacak olup, bu kişilerin üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılabileceğinin hatırlatılmasında fayda görülmektedir." ifadeleri yer aldı.

Duyuruda, yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılarının da Kanun’un 99/A maddesinin birinci fıkrası kapsamında Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini en geç 2 Ekim 2024 tarihine kadar sonlandırmak zorunda oldukları belirtildi. Bu tarihten sonra, belirtilen şekilde Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyette bulunmaya devam edenler hakkında Kanun’un 99/A ve 109/A maddesi hükümleri uygulanacağı aktarıldı.

Müşterilerin kripto varlıklarını nakde veya nakdi kripto varlığa çevirebilmelerine imkan veren Türkiye’de yerleşik ATM ve benzeri elektronik işlem cihazlarının faaliyetlerinin de en geç 2 Ekim 2024 tarihine kadar sonlandırılması gerektiği vurgulandı. Bu tarihten sonra faaliyette bulunmaya devam edenler ve buna imkan sağlayanlar hakkında Kanun’un 99/A ve 109/A maddeleri hükümlerinin uygulanacağı açıklandı.



http://www.ankaramasasi.com/haber/2145774/spk-kripto-varliklara-iliskin-surecin-detaylarini-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.