Merkez Bankası'ndan mevduat faizini artırmak için yeni adım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası (TL) cinsi finansman sağlama limitlerini düşürerek, bankalararası piyasada TL likiditesini kısacak ve mevduat faizlerini yükseltecek yeni bir adım attı.
Ersin Küçükbarak
|
28 Haziran 2024, Cuma - 16:35
Merkez Bankası'ndan mevduat faizini artırmak için yeni adım

Bloomberg'den Kerim Karakaya ve Beril Akman'ın haberine göre, TCMB'nin bankalara gönderdiği ve Bloomberg tarafından görülen bir belgeye göre, Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası'ndaki vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarı limitleri yüzde 3'ten yüzde 0,5'e indirildi.

Ayrıca, Merkez Bankası, kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen Türk Lirası karşılığı altın swap piyasası işlemlerine bugünden itibaren son verildiğini duyurdu.

Bu adımlar, bankaların Merkez Bankası'ndan TL borçlanabilecekleri miktarı azaltacak ve dolayısıyla mevduat faizlerinin yükselmesine neden olabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Bloomberg tarafından derlenen veril

ere göre, üç aya kadar vadeli mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları, Nisan ayında yüzde 68,8'lik zirve seviyesinden 21 Haziran itibarıyla yüzde 58,4'e geriledi.

TCMB, konu hakkında herhangi bir yorum yapmadı.

Dün toplanan ve politika faizini %50 seviyesinde tutan TCMB Para Politikası Kurulu, karar metninde, "Likidite gelişmeleri yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır" açıklamasını yapmıştı.


http://www.ankaramasasi.com/haber/2145193/merkez-bankasindan-mevduat-faizini-artirmak-icin-yeni-adim
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.