İran seçimlerinde Türk aday tartışması öne çıktı

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, reformistlerin desteklediği Mesud Pezeşkiyan’ın Türk kökenli olması, ülkede ilk kez bir seçimde Türk kimliğine ilişkin tartışmaları öne çıkardı.
Ersin Küçükbarak
|
28 Haziran 2024, Cuma - 16:44
İran seçimlerinde Türk aday tartışması öne çıktı

İbrahim Reisi'nin geçtiğimiz ay bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından, bugün yapılan seçimlerde tek reformcu aday olarak öne çıkan Mesud Pezeşkiyan’ın Türk kimliği, ülkede gündem yarattı. Seçimde, Pezeşkiyan’a karşı muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışıyor. Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani ve Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, muhafazakar kanatta birlik sağlamak amacıyla adaylıktan çekildi.

Adaylığı onaylanan tek reformist isim

Azeri Türk'ü milletvekili Pezeşkiyan, Uzmanlar Konseyi tarafından onaylanan tek reformist aday olarak dikkat çekiyor. Reform yanlıları tarafından desteklenen Pezeşkiyan, birçok ankette önde yer alıyor. Analistlere göre, Pezeşkiyan’ın seçimleri kazanması, 2020’den bu yana seçimlerde oy kullanmayan ve muhafazakar kanada tepki gösteren seçmenlerin ilgisini çekebilmesine bağlı.

Türk, Kürt ve Beluçların desteği

Doktor olan Pezeşkiyan, 2001-2005 yılları arasında reformcu Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde sağlık bakanı olarak görev yaptı ve 2008’den bu yana parlamentoda yer alıyor. 2022 yılında, başörtüsünü düzgün takmadığı için ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesiyle ilgili İran yönetimini eleştiren Pezeşkiyan, şeffaf olunmadığını söylemişti. 2021’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmasına izin verilmeyen Pezeşkiyan, bu seçimlerde reformcu kanadın umudu olarak görülüyor ve Türk, Kürt ve Beluç vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde yüksek oy alması bekleniyor.    

Mitingde Azerice şarkılar çalıyor   

İran basını, Pezeşkiyan’ın adaylığının, Türk kimliğinin ilk defa bir seçimde öne çıkmasını sağladığını belirtiyor. İran’da Türk kökenlilerin sayısının 30 milyonu aştığı tahmin ediliyor, ancak bu kesim siyasetten büyük oranda dışlandıklarını düşünüyor. Okullarda Türkçe eğitimi destekleyen Pezeşkiyan’ın mitinglerinde Azerice şarkılar çalınması da dikkat çekti.

Türkiye üzerinden yönetime eleştiri

Cumhurbaşkanı adaylarının bu ay ortasında canlı yayında karşı karşıya geldiği tartışmada, Pezeşkiyan ile adaylıktan çekilen Zakani arasında "Türkiye" konusu gündeme geldi. Zakani, Türkiye’deki enflasyonu örnek vererek "Türkiye dünya ile etkileşim kurduğu halde başarısız oldu" derken, Pezeşkiyan, "Lütfen gidin bu kadar enflasyona rağmen oradaki yolları, mağazaları, ihracatı görün. Bir de İran'ın yollarına bakın. Devrimden önce Türkiye'den İran'ın yollarına gıpta ile bakılırdı. Şu anda yüzlerce kilometre yol ve yaklaşık 70-80 tünel yaptılar. Biz 4 tünel yapınca övünüyoruz. Geri kaldık" şeklinde cevap verdi.

Başörtüsü açıklaması

Pezeşkiyan, zorunlu başörtüsü uygulamasıyla ilgili olarak da "Nasıl daha önce kadınlarımızdan başörtüsünü alamadılarsa, şimdi biz de kadınlara zorla başörtüsü taktıramayız" ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2145196/iran-secimlerinde-turk-aday-tartismasi-one-cikti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.