Sokak hayvanlarına ötanazi yasağı tartışması

Sokak hayvanlarıyla ilgili yeni yasa düzenlemesi üzerindeki tartışmalar sürerken, AK Parti'nin TBMM'ye sunmayı planladığı kanun teklifi, özellikle 'uyutma öldürme' konusunda hayvanseverlerin tepkisini çekiyor. Teklifte, hastalıklı, saldırgan veya kuduz riski taşıyan sokak hayvanlarına ötanazi uygulanması öngörülüyor. Ayrıca, barınaklardaki hayvanların da bu kapsamda değerlendirilmesi ve sokağa terk edenlere yönelik artırılmış para cezaları getirilmesi öngörülüyor.
Afife Kaya
|
28 Haziran 2024, Cuma - 19:35
Sokak hayvanlarına ötanazi yasağı tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) sokak hayvanlarıyla ilgili yeni düzenlemeler tartışılmaya devam ederken, AK Parti'nin önümüzdeki günlerde kanun teklifini gündeme getirme planları hız kazanıyor. Hayvanseverlerin tepkileri üzerine yapılan revizyonlarda, Veteriner Hizmetleri Kanunu'nda yer alan 'hastalıklı, saldırgan, kuduz riski taşıyan sokak hayvanlarına ötanazi uygulanması' hükmünün genişletilmesi üzerinde duruluyor.

AK Parti yetkililerinden alınan bilgiye göre, yeni düzenleme kapsamında barınaklardaki hayvanların da bu kapsama dahil edilmesi planlanıyor. Buna göre, sokaklarda yaşayan ve kamu güvenliğini tehdit eden hayvanların ötanazi ile uyutulabileceği belirtiliyor.

Parti kulislerinden edinilen bilgilere göre, kanun teklifi içerisinde ayrıca hayvanları sokağa terk edenlere ve kaçak üretim yapanlara yönelik ciddi para cezaları öngörülüyor. Mevcut cezaların 40-50 bin liraya çıkarılması öneriliyor.

Ötanazi konusunda ise, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi referans alınarak düzenleme yapılacağı ifade ediliyor. Kanun teklifinin detaylarının önümüzdeki hafta şekilleneceği belirtilirken, barınaklarda yaşayan hayvanların sağlık ve güvenliklerinin korunması için yeni standartlar getirilmesi üzerinde de çalışmalar devam ediyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2145199/sokak-hayvanlarina-otanazi-yasagi-tartismasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.